Medvedjev, ki je leta 2008 od Vladimirja Putina prevzel položaj ruskega predsednika, je obljubil, da bo sprostil strogo nadzorovan politični sistem in okrepil vladavino prava, a je za zdaj ostalo bolj pri obljubah. Foto: EPA
Medvedjev, ki je leta 2008 od Vladimirja Putina prevzel položaj ruskega predsednika, je obljubil, da bo sprostil strogo nadzorovan politični sistem in okrepil vladavino prava, a je za zdaj ostalo bolj pri obljubah. Foto: EPA
Oleg Kašin
Kašin ostaja v komi. Foto: Reuters

Adamčuka, ki dela za časopis Žukovski novosti, sta ponoči nedaleč od sedeža časopisa jugovzhodno od Moskve napadla dva moška. Njegovi sodelavci so prepričani, da je napad povezan z njegovim poročanjem o aretacijah več najstnikov, starih od 11 do 14 let, ki so protestirali zoper namero oblasti, da poseka okoliške gozdove in tam zgradi avtocesto.

"Dva neidentificirana posameznika sta ga napadla od zadaj, udarila po hrbtu in mu zadala še več udarcev, ko je že ležal na tleh," je povedal Adamčukov sodelavec Sergej Gramatin in dodal, da Adamčuk ni videl obraza svojih napadalcev, ju je pa slišal, ko sta večkrat izgovorila ime časopisa Žukovski novosti.

Posnetek napada na spletu
V soboto so v Moskvi neznanci napadli in pretepli 30-letnega Kašina, novinarja uglednega ruskega dnevnika Kommersant, ki je zaradi poškodb – zlomljeni nogi, poškodovana lobanja in nalomljena čeljust – v komi. Na spletu se je medtem pojavil 90-sekundni posnetek grozljivega napada (ogledate si ga lahko spodaj).

Zaradi napada, ki so ga označili za poskus umora, je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev generalnemu tožilcu in notranjemu ministrstvu ukazal, da najdejo storilce. Medvedjev je zatrdil, da bodo storilce kaznovali ne glede na njihov položaj, status v družbi ali zasluge.

EU globoko zaskrbljena
Medvedjev, ki so ga ruski novinarji v odprtem pismu pozvali, naj zaščiti medije pri opravljanju njihovega dela, je izrazil prepričanje, da pri napadu ne gre za "običajen kriminal, saj denarnic ne kradejo na takšen način".

Evropska unija se je na napad na novinarja Kašina odzvala z zaskrbljenostjo. "Izražamo globoko zaskrbljenost nad brutalnim in po vsej verjetnosti naklepnim napadom na ruskega novinarja. To je mogoče razumeti kot poskus, da se novinarja utiša," je svojo zaskrbljenost zaradi napada izrazila tudi visoka zunanja predstavnica EU-ja Catherine Ashton.

Rusija visoko na seznamu za novinarje nevarnih držav
Skupine za človekove pravice se pritožujejo, da Kremelj ne naredi dovolj za boj proti nasilju nad novinarji. Zaradi niza umorov ruskih novinarjev – od leta 2000 je bilo v nerazjasnjenih okoliščinah umorjenih 19 novinarjev - je Odbor za zaščito novinarjev s sedežem v New Yorku Rusijo na svojem seznamu držav, v katerih se umori novinarjev dogajajo pogosto in brez kaznovanja storilcev, uvrstil na visoko osmo mesto.