Med ruševinami. Prizori, kot je tak, postajajo na jugu Kirgizije stalnica. Foto: EPA
Med ruševinami. Prizori, kot je tak, postajajo na jugu Kirgizije stalnica. Foto: EPA
Število beguncev raste. Foto: EPA

Razmere v Kirgiziji se sicer od četrtka postopno umirjajo.
"Mislim, da ni nobene potrebe po vpletanju ruskih mirovnih sil, naši partnerji v Kirgiziji so umaknili zahtevo, saj so dejansko oni sami tisti, ki morajo rešiti položaj, to je notranja zadeva," je v pogovoru za ameriški Wall Street Journal, objavljen tudi na spletni strani Kremlja, menil Medvedjev.
Ruski predsednik je obžaloval "medetnične napetosti, ki so se pokazale po razpadu Sovjetske zveze", in posvaril, da bo Kirgizija, če ji do volitev ne bo uspelo zajeziti nasilja, politično razpadla na majhne segmente z močnimi notranjimi napetostmi. Najnevarnejši scenarij po njegovem je, da pridejo na zakonitih volitvah na oblast skrajneži.
Brez mirovnih sil v Kirgiziji
Medvedjev je pohvalil ravnanje Uzbekistana, ki je po njegovih besedah zelo uravnoteženo. Po eni strani sprejema begunce iz sosednje države, ki jih je že okoli 100.000, po drugi strani pa zaradi tega ne dviga prahu in se ne pritožuje.

Generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) Nikolaj Bordjuša je sicer povedal, da namerava vojaško zavezništvo sedmih nekdanjih sovjetskih republik na jug Kirgizije poslati posebne enote, izurjene za posredovanje v nemirih, iskanje tistih, ki nemire podpihujejo, ter za lov na teroriste. Mirovnih sil po njegovih besedah v Kirgizijo nikakor ne bodo pošiljali, na pomoč pa naj bi poslali do devet vojaških helikopterjev.
Skrb vzbujajoč položaj v begunskih taboriščih
Razmere v Kirgiziji se teden dni po izbruhu zadnjega medetničnega nasilja počasi umirjajo, prihaja pa še do posameznih strelskih obračunov. Zaradi nasilja je moralo sicer z domov po ocenah Združenih narodov zbežati že kakih 400.000 ljudi. Njihov položaj, še posebej v begunskih taboriščih na meji z Uzbekistanom, je vse bolj skrb vzbujajoč.
Voditeljica začasne vlade v Kirgiziji Roza Otunbajeva je medtem v pogovoru za ruski dnevnik Komersant opozorila, da bi bilo lahko dejansko število smrtnih žrtev zadnjih etničnih spopadov v državi kar desetkrat višje od zdajšnjih uradnih številk. To pomeni, da bi se lahko število mrtvih po njenih podatkih približalo 2000. Kot je pojasnila, je bilo namreč veliko ljudi ubitih na podeželju, tradicija pa ljudem narekuje, da mrtve pokopljejo takoj, še pred sončnim zahodom.
Medtem je ameriški posebni odposlanec Robert Blake situacijo v južni Kirgiziji ob svojem obisku opisal kot humanitarno krizo. "ZDA so izjemno zaskrbljene zaradi poročil o nasilju na jugu države. Kirgiziško začasno vlado pozivamo, da nemudoma ukrepa, da zajezi nasilje." Ob tem je pozval k mednarodni preiskavi, tudi on pa je pohvalil Uzbekistan zaradi hitrega odziva in sprejemanja beguncev.