Ruski predsednik je odgovoril na odločitev ameriškega predsednika, da ne bodo postavili protiraketnega ščita v Evropi. Foto: EPA
Ruski predsednik je odgovoril na odločitev ameriškega predsednika, da ne bodo postavili protiraketnega ščita v Evropi. Foto: EPA
Iskander
Ruskih raket iskander v Kaliningradu ne bo. Foto: EPA

"Povedal sem, da bomo rakete iskander v eksklavi Kaliningrad, ki meji na članice zveze Nato Litvo in Poljsko, postavili v odgovor na odločitev Washingtona o postavitvi protiraketnega ščita. Ker je bila odločitev odpovedana, sem tudi jaz sprejel odločitev, da se rakete iskander ne postavijo," je povedal Medvedjev v Pittsburghu, kjer se je udeležil zasedanja skupine G20.

Ameriški predsednik Barack Obama je že prejšnji teden napovedal, da Washington ne bo uresničil svojega načrta in ne bo postavil delov protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, kar naj bi bila zaščita pred "malopridnimi" državami, kamor so uvrščali predvsem Iran. Medvedjev, ki se je z Obamo v sredo srečal v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a, je njegovo odločitev opisal kot pogumno.

Odločitev Medvedjeva, da bodo umaknili načrt postavitve raket v Kaliningradu po odločitvi Obame, da ZDA prekinejo gradnjo protiraketnega ščita, je sredi tedna že napovedal ruski vojaški poveljnik Nikolaj Makarov.

Odnosi med Rusijo in ZDA vse boljši
Za gradnjo protiraketnega ščita v Evropi se je zavzemal nekdanji ameriški predsednik George Bush, čemur pa je Rusija ves čas močno nasprotovala, saj so bili v Moskvi prepričani, da je ščit dejansko namenjen njim in da predstavlja grožnjo njihovi varnosti. Z odločitvijo predsednika Obame, da ščita ne bodo gradili, so Rusija in ZDA zagotovo naredile korak naprej k boljšim odnosom, ki so bili pod predsednikom Bushem na enaki točki kot med hladno vojno.

Rusija in ZDA skupaj tudi proti Iranu
Rusija in ZDA pa so si vse bližje tudi glede Irana in njegovega jedrskega programa. Rusija, ki ima kot stalna članica Varnostnega sveta ZN-a pravico do veta, je do zdaj blokirala poskuse, da bi za Teheran sprejeli strožje sankcije. A je Medvedjev, potem ko je Iran priznal, da gradi nov objekt za bogatenje urana, tudi sam posvaril to islamsko državo, naj se odpove svojemu jedrskemu programu, če se hoče izogniti hudim sankcijam mednarodne skupnosti. Medvedjev se je tako pridružil Zahodu pri graji Irana in je Terheran, ki ves čas trdi, da razvija svoj jedrski program v miroljubne namene, pozval, naj začne sodelovati z inšpektorji ZN-a.