Zadovoljni izraz na obrazih ruskega in ameriškega predsednika po uspešnih pogovorih. Foto: EPA
Zadovoljni izraz na obrazih ruskega in ameriškega predsednika po uspešnih pogovorih. Foto: EPA
Ahmadinedžad je spet poskrbel za govor, ob katerem so številne delegacije protestno odkorakale iz Palače ZN-a. Foto: EPA

"Stališče Rusije je jasno: sankcije redko vodijo do produktivnih učinkov, a v nekaterih primerih so sankcije neizogibne," je dejal Dmitrij Medvedjev po pogovorih z Barackom Obamo.



"Odličen delovni odnos" Rusije in ZDA
ZDA in Rusija se še do pred kratkim niso strinjale glede Irana in morebitnih ukrepov Združenih narodov proti državi. Zdaj je Medvedjev stališče spremenil, češ da se je pogovoril z Obamo v upanju, da bi dosegla "pravo odločitev", in nakazal, da pušča vrata odprta tudi za sankcije. Obama je na drugi strani hvalil Medvedjeva zaradi "odličnega delovnega odnosa", ki sta ga vzpostavila.

Iran je "kršil preveč svojih mednarodnih obvez", je povedal ameriški predsednik. Zavezal se je pogajanjem z Iranom, a poudaril, da so "resne sankcije" realna možnost, če se Iran ne bo odzval resno.

A če gre sklepati iz nagovora iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada ZN-u, nič ne kaže na to. Ahmadinedžad je govoril o državah, ki spodkopavajo razvoj drugih držav pod pretvezo, da preprečujejo oboroževanje. Svoj govor je izkoristil še za obtožbo Izraela "nečloveških politik v Palestini" in obsodbo ameriških vojaških akcij v Iraku in Afganistanu. Iran je pripravljen, je dejal, seči v roko vsem tistim, "ki so nam roko iskreno ponudili". Delegacije številnih držav so med govorom protestno odkorakale iz ZN-a, vključno s Francijo in ZDA.