Zaradi onesnaženega zraka so v osnovnih in srednjih šolah v Sarajevu že prejšnji teden začasno prekinili pouk. Foto: Reuters
Zaradi onesnaženega zraka so v osnovnih in srednjih šolah v Sarajevu že prejšnji teden začasno prekinili pouk. Foto: Reuters
V Sarajevu so izmerili celo vrednosti nad 300 mikrogramov trdnih delcev v kubičnem metru. Foto: Reuters
Huda onesnaženost zraka v Italiji in tudi Makedoniji ter BiH-u

Visoke vrednosti so namerili tudi v Tetovu, Skopju in Bitoli, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Makedonska vlada je mestnim oblastem v Skopju in Tetovu naložila večje čiščenje mestnih ulic, zlasti okoli gradbišč, da bi tako zmanjšali količino prahu in delcev PM-10. Meščane pa so pozvali tudi k večji uporabi javnih prevoznih sredstev in k omejitvi uporabe osebnih vozil, če to ni nujno potrebno, še poroča Mia.

Povečane vrednosti smoga tudi v BiH-u
Vrednosti onesnaženega zraka ogrožajo zdravje v številnih mestih v BiH-u, od Sarajeva in Tuzle do Zenice. Povečane vrednosti smoga so zaznali tudi v Jajcu in Goraždu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH-a sicer še ni objavil natančnih vrednosti, so pa v preteklih dneh v Sarajevu izmerili celo vrednosti nad 300 mikrogramov trdnih delcev v kubičnem metru. V Evropski uniji je mejna vrednost 25 mikrogramov delcev v kubičnem metru, v Sarajevu pa je zakonsko dopustna vrednost do 40 mikrogramov, navaja Hina.

V Sarajevu začasno prekinili pouk
Zaradi onesnaženega zraka so v osnovnih in srednjih šolah v Sarajevu že prejšnji teden začasno prekinili pouk. Zdaj so se mestne oblasti odločile, da se bo pouk ta teden nadaljeval, a bodo šolske ure skrajšali na 30 minut. Tako želijo zagotoviti, da se prvi semester konča v skladu s predpisi do 31. decembra.

Italijanska mesta omejujejo promet zaradi smoga
Več italijanskih mest je danes znova uvedlo omejitve prometa zaradi visokih koncentracij smoga. V Milanu bo do srede spet veljala prepoved vožnje z zasebnimi osebnimi vozili med 10. in 16. uro. V Rimu lahko vozijo samo vozila z lihimi registrskimi tablicami, v torek pa s parnimi.

V Milanu so znova okrepili ukrepe za spodbujanje rabe sredstev javnega prometa. Že prejšnji teden so v tej lombardijski metropoli uvedli posebno "antismog" vozovnico, s katero lahko prebivalci ves dan uporabljajo javna prevozna sredstva za 1,5 evra. Podobno "ecobit" vozovnico so uvedli tudi v večnem mestu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pomanjkanje padavin in vetra
Italijanski okoljski minister Luca Galleti je za sredo napovedal srečanje z župani italijanskih velemest, da bi govorili o ukrepih za omejevanje smoga. Vlada naj bi za spodbujanje nakupa do okolja prijaznejših vozil namenila 35 milijonov evrov. Bolj pa naj bi odprli tudi določene vire financiranj za izvajanje ukrepov proti smogu, še navaja APA.

Onesnaženost zraka je v italijanskih mestih že več tednov zelo visoka, še posebej problematični pa so fini delci smoga, ki povzročajo številne zdravstvene težave. Visoke vrednosti smoga pa so posledica tako nenavadno toplega in sončnega vremena kot tudi pomanjkanja padavin in vetra. Še posebej trpi padska nižina na severu Italije, kjer na nekaterih območjih ni deževalo že več kot dva meseca.

Huda onesnaženost zraka v Italiji in tudi Makedoniji ter BiH-u