Milano je že skoraj desetletje med najbolj onesnaženimi evropskimi mesti. Foto: AP
Milano je že skoraj desetletje med najbolj onesnaženimi evropskimi mesti. Foto: AP
Peking
Na Kitajskem se težava s smogom pojavi vsako leto ob začetku kurilne sezone. Foto: Reuters
Indija
Policisti v New Delhiju ne snamejo mask. Foto: Reuters

V Milanu bo vožnja z avtomobili, motorji in motornimi kolesi prepovedana od ponedeljka do srede, v Rimu pa v ponedeljek in torek med 10. in 16. uro. Že ta teden so milanske in rimske mestne oblasti uvedle posebno vozovnico, s katero lahko prebivalci ves dan uporabljajo javna prevozna sredstva za 1,5 evra. Lombardijske oblasti so zaradi onesnaženosti zraka pozvale tudi k odpovedi vsakoletnih novoletnih ognjemetov, da se ne bi položaj še poslabšal.

Koncentracija smoga v italijanskih mestih se je v zadnjih tednih močno povišala predvsem zaradi pomanjkanja padavin. Letos je koncentracija drobnih trdnih delcev PM2,5 dovoljeno mejo 50 mikrogramov na kubični meter presegla 35-krat. Milano so že leta 2008 razglasili za najbolj onesnaženo evropsko mesto, vse do danes pa je ostal v prvi deseterici evropskih mest z najslabšim zrakom. V mestu so zato že večkrat omejili promet, prvič leta 2007.

Težave tudi v Španiji
Zaradi onesnaženosti zraka so nekaj omejitev sprejeli tudi v največjih španskih mestih Madridu in Barceloni. V katalonski prestolnici in okolici so tako uvedli najvišjo dovoljeno hitrost vožnje 90 kilometrov na uro, v Madridu pa so od novembra dvakrat prepovedali parkiranje v središču mesta.

V Pekingu se stvari ne izboljšujejo
S smogom se že nekaj časa borijo tudi na Kitajskem. Deset kitajskih mest je tako znova razglasilo najvišji, rdeči alarm, saj je obsežne predele države prekril že četrti oblak zelo onesnaženega zraka ta mesec.

Najvišjo stopnjo na štiristopenjski lestvici so razglasili v pristaniškem mestu Tjandžin in manjših okoliških mest Pujang, Šjinšjang, Dedžov, Handan, Šjintaj, Langfang, Hengšuj, Šjindži in Anjang. Na seznamu 30 mest s "hudim onesnaženjem" je poleg naštetih tudi Peking, v še 20 mestih pa je zrak "močno onesnažen".

Na Kitajskem so rdeči alarm prvič razglasili v začetku meseca, in sicer v Pekingu, s čimer so oblasti odgovorile na vse glasnejše kritike javnosti glede odziva vlade na kronično onesnaženo ozračje. Drugi rdeči alarm v Pekingu, ki so ga razglasili pretekli petek, so preklicali v torek ponoči. Ministrstvo za okolje je takrat sporočilo, da se kakovost zraka v prestolnici počasi izboljšuje.

Kitajska večino toplogrednih plinov pridela s termoelektrarnami na premog, ki so glavni vir smoga, vrhunec pa dosežejo pozimi, ko je povpraševanje po električni in toplotni energiji najvišje.

Onesnaženi zrak zelo jezi prebivalce Kitajske, ki je v zadnjih desetletjih gospodarsko rasla, a za ceno hudega škodovanja okolju. Onesnaženosti pripisujejo krivdo za več sto tisoč smrti letno. Kitajska je po ocenah leta 2013 izpustila skoraj dvakrat več ogljikovega dioksida kot ZDA oziroma okoli dvainpolkrat več kot celotna Evropska unija.

V New Delhiju 20-krat presežena dovoljena vrednost
Nevarni smog je nove rekordne vrednosti dosegel tudi v indijskem glavnem mestu New Delhi. Sreda je bila tako dan z najbolj onesnaženim zrakom letos, saj so vse merilne postaje v 17-milijonskem mestu pokazale "zelo slabe" vrednosti. Koncentracije drobnih trdnih delcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, so v več mestih dosegle vrednosti med 400 in 500 mikrogramov na kubični meter, meja, ki ne ogroža zdravja, pa je postavljena pri 25 mikrogramih.

Mestne oblasti bodo zato v petek prvikrat sprejele ukrepe za izboljšanje zraka.

New Delhi sodi med mesta z najbolj onesnaženim zrakom na svetu, velikokrat pa je onesnaženost višja celo od tiste v Pekingu. K onesnaženosti prispevajo domača ognjišča, ogrevanje, odprto kurjenje odpadkov in naraščajoče število avtomobilov, motorjev in tovornjakov v prometu.