Mehiški predsednik Pena Nieto je Chapovo aretacijo označil kot uspeh pravne države. Foto: Reuters
Mehiški predsednik Pena Nieto je Chapovo aretacijo označil kot uspeh pravne države. Foto: Reuters
Guzman znova v zaporu
Zloglasni Guzman znova za rešetkami

Petkova aretacija Guzmana v mestu Los Mochis v mehiški zvezni državi Sinaloa, ki ji je vladal s svojim mamilarskim kartelom, je bila prava filmska akcija, v kateri je umrlo šest ljudi, med njimi tudi marinec.

Kot je aretacijo opisala generalna tožilka Arely Gomez, so skušali marinci Guzmana najprej prijeti v njegovi hiši v premožni soseski Los Mochisa, a je pretkanemu ubežniku uspelo zbežati skozi kanalizacijo v bližnje mesto. Policiji ga je le uspelo ujeti v nekem motelu. Varnostne sile so ob aretaciji zasegle štiri oklepna vozila, osem pušk in raketomet.

Država razpisala tiralico
Aretiranca, 'na čigar glavo' je mehiška vlada razpisala 3,8 milijona ameriških dolarjev (3,4 milijona evrov) nagrade, so javnosti pokazali v petek zvečer na letališču v mehiški prestolnici. Notranji minister Miguel Angel Osorio Chong se je ob tem pohvalil, da noben zločinec "ni zunaj dosega mehiške države". Predsednik Mehike Enrique Pena Nieto je aretacijo Guzmana opisal kot "zmago za vladavino prava".

Guzman se je dogovarjal s filmskimi producenti
A še bolj filmska kot njegova ponovna aretacija je bila sled, po kateri so preiskovalci prišli do njega, ko je pred pol leta pobegnil iz strogo varovanega zapora El Altiplamo z motorjem na tirnicah po 1,5 kilometra dolgem skrivnem predoru, ki je vodil iz kopalnice njegove celice. To je bil njegov že drugi odmeven pobeg po prvem leta 2001, ko je nato na prostosti užival kar 13 let.

Kot poroča BBC, je želel Guzman o sebi posneti film, zato je stopil v stik s filmskimi producenti in igralci.

Pobegnil zaradi izročitve ZDA
"El Chapo", ki mu v mehiškem zaporu menda niti ni bilo tako hudo, naj bi zbežal, saj mu je grozila izročitev v ZDA, kjer so njegovo petkovo aretacijo že pozdravili. ZDA so zahtevale njegovo izročitev že februarja 2014, a ga je mehiška vlada, šlo naj bi za nacionalni ponos, hotela obdržati, dokler ne odsluži kazni.

Pravosodna ministrica ZDA Loretta Lynch je sporočila, da bo moral Guzman odgovarjati za svoje zločine, pohvale pa so prišle tudi iz Agencije za boj proti mamilom (DEA), ki je sporočila, da gre za velik dosežek v skupnem boju proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu, nasilju in trgovini z mamili.

Guzman znova v zaporu
Zloglasni Guzman znova za rešetkami