Pena Nieto je že večkrat ponovil, da Mehika ne bo plačala za zid na meji z ZDA. Foto: Reuters
Pena Nieto je že večkrat ponovil, da Mehika ne bo plačala za zid na meji z ZDA. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je v sredo podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. Foto: Reuters
Zid med ZDA in Mehiko
Trump obljublja gradnjo zidu na celotni meji med državama. Na velikem delu meje takšna prepreka že stoji. Trump se bo pri gradnji sicer spoprijel z več težavami, od naravnih ovir za gradnjo do zasebnega lastništva obmejnega območja v Teksasu. Foto: Reuters
Trumpova odloka proti priseljevanju in za zid

Trump je mehiškemu predsedniku prek Twitterja postavil ultimat, naj ne prihaja na obisk v ZDA, če Mehika ne misli plačati varnostnega zidu na ameriško-mehiški meji.

"ZDA imajo z Mehiko 60 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja. Že od vsega začetka je bila Nafta (sporazum o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko) enostranska pogodba z množično izgubo delovnih mest in podjetij," je na Twitterju zapisal Trump in mehiškega predsednika opozoril, da naj raje odpove obisk v ZDA, če Mehika ni pripravljena plačati za zid na meji. Pena Nieto naj bi sicer ZDA predvidoma obiskal prihodnji teden.

"Zjutraj smo Belo hišo obvestili, da se ne bom udeležil delovnega obiska prihodnji torek z ameriškim predsednikom," je Pena Nieto zapisal na Twitterju in dodal, da je Mehika še naprej pripravljena delovati skupaj z ZDA v dobrobit obeh narodov.

Trump je kasneje dejal, da sta se oba s Peno Nieto strinjala, da odpovesta srečanje. "Če Mehika ne bo ravnala z ZDA spoštljivo, takšen sestanek ne bi obrodil sadov, in želim si izbrati drugo pot. Nimam druge možnosti," je dejal, vendar ni pojasnil kakšna bo ta pot.

"Mehika ne verjame v zidove"
Po ukazu Trumpa o gradnji zidu na meji z Mehiko je Pena Nieto spet zatrdil, da Mehika gradnje ne bo plačala, kot napoveduje Trump.

Kot je dejal Pena Nieto, "Mehika ne verjame v zidove", ameriške načrte za zid pa "obžaluje". Mehiški predsednik je poudaril, da se gradnja zidu napoveduje v času, ko se Mehika in ZDA pogovarjajo "o novih pravilih glede sodelovanja, trgovine, vlaganj, varnosti in migracij na severnoameriškem območju", poroča BBC.

"Kot predsednik prevzemam polno odgovornost za zaščito interesov Mehike in Mehičanov," je dejal Pena Nieto. Predsednik je še dejal, da "Mehika ponuja svoje prijateljstvo ZDA in pripravljenost doseči dogovore z njihovo vlado". Ti dogovori naj bi bili v obojestransko korist, je napovedal mehiški predsednik, ki kljub Trumpovemu ukazu o gradnji zidu ni govoril o preklicu ali preložitvi svojega obiska Washingtona 31. januarja, ko se bo srečal z ameriškim kolegom. Po poročanju Reutersa je mehiški zunanji minister Luis Videgaray dejal, da bo sestanek v Beli hiši, kot je bilo načrtovano.

Nekdanji veleposlanik Mehike v ZDA Arturo Sarukhán je medtem sporočil, da bi morala Mehika ponovno premisliti o obisku. Nekdanji mehiški zunanji minister Jorge Castaneda pa predsednika poziva, naj pokaže malce več hrbtenice kot do zdaj in obisk odpove.

Trump: Mehika bo 100-odstotno plačala zid
V pogovoru za ameriško televizijo ABC je Trump ponovil, da bo Mehika ZDA "v celoti, 100-odstotno" povrnila denar za zid. Gradnjo strukture v obliki zidu oziroma ograje na meji, dolgi 3.200 kilometrov, ki naj bi stala več milijard dolarjev, mora odobriti kongres.

Po Trumpovih predvidevanjih bi stroški gradnje zidu lahko dosegli osem milijard dolarjev, a kritiki gradnje pravijo, da bi se cena lahko podvojila. Na meji med državama sicer že stoji več 900 kilometrov ograje oziroma zidu.

"Država brez meja ni država," je Trump v sredo dejal na ministrstvu za domovinsko varnost. Po njegovih besedah pa bodo ZDA zdaj prevzele nadzor nad svojimi mejami. Med drugimi ukrepi je Trump ukazal tudi okrepitev mejnega nadzora z dodatnimi 10.000 uslužbenci, ki lovijo nezakonite priseljence.

Trump naj bi po poročanju BBC-ja napovedal tudi omejitve priseljevanja za državljane sedmih pretežno muslimanskih držav na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Šlo naj bi za Sirijo, Irak, Libijo, Sudan, Somalijo in Jemen. Vse so države, kjer so ZDA izvajale bolj ali manj obsežne napade, Trumpov ukaz pa bi lahko vplival tudi na sprejem beguncev iz teh držav.

Kako Mehiko prisiliti v plačilo?
Čeprav uradno še ni znano, kako bi lahko ZDA od Mehike izsilile plačilo za mejni zid, pa BBC navaja štiri možnosti. Trump bi lahko izkoristil zakone proti pranju denarja in ustavil nakazila, ki jih Mehičani v ZDA pošiljajo svojcem v Mehiki, ali pa bi uvedel davke na ta nakazila.

Druga možnost bi bila uvedba "mejnega prilagoditvenega" davka, pri čemer bi obdavčili uvoz, ne pa izvoza. Kot tretjo možnost se omenja dvig carin na mehiške izdelke, četrta izbira pa bi bilo znatno povečanje pristojbin za vizume in prečkanje mej.

Iz Bele hiše so sporočili, da Trump želi uvesti 20-odstotni davek na ves uvoz iz Mehike, s čimer bi krili stroške gradnje zidu. Kot je povedal tiskovni predstavnik Sean Spicer, namerava predsednik omenjeni davek vključiti v paket davčne reforme, o katerem teče razprava v kongresu.

Trumpova odloka proti priseljevanju in za zid