Predsednik ZDA Donald Trump na ministrstvu za domovinsko varnost med podpisovanjem ukaza o gradnji zidu na meji z Mehiko. Foto: EPA
Predsednik ZDA Donald Trump na ministrstvu za domovinsko varnost med podpisovanjem ukaza o gradnji zidu na meji z Mehiko. Foto: EPA
Aktivisti nasprotujejo naftovodu, saj naj bi ogrožal zaloge pitne vode in oskrunil morebitna zgodovinsko-kulturna nahajališča Indijancev. Foto: Reuters
Nikki Haley
Nikki Haley je dobila podporo senata. Foto: Reuters
Trump napovedal gradnjo zidu na meji z Mehiko
Trump odobril gradnjo spornih naftovodov

Trump je v zvezi z omejevanjem nezakonitega priseljevanja v ZDA v sredo podpisal dva ukaza. Prvi nalaga gradnjo 3.200 kilometrov dolgega zidu na meji z Mehiko, z drugim pa je "odtegnil" zvezna sredstva mestom, ki dajejo zatočišče nezakonitim priseljencem.

V mestih, kot je San Francisco, lokalne oblasti, pogosto so to demokrati, ne želijo sodelovati z zveznimi pri "boju" proti nezakonitim priseljencem.

Začetek gradnje zidu v nekaj mesecih
Trump je pojasnil, da se bo gradnja zidu začela v nekaj mesecih, načrtovanje pa takoj. Trump je zatrdil, da bo "Mehika ZDA 100-odstotno povrnila stroške gradnje zidu". Kako bo to storila, ni želel pojasniti. Dodal je le, da "morda v nekoliko zapleteni obliki". Po Trumpovi oceni bi stroški gradnje zidu lahko dosegli osem milijard dolarjev, a kritiki gradnje pravijo, da bi se cena lahko podvojila.

Narod brez nadzora svojih meja ni narod
Po Trumpovem prepričanju bo zid omejil nezakonito priseljevanje in presekal poti mafijskih kartelov. "Narod brez meja ni narod. Z današnjim dnem ZDA pridobivajo nazaj nadzor nad svojimi mejami," je med nagovorom na ministrstvu za domovinsko varnost dejal Trump. Napovedal je tudi, da bo na mejo z Mehiko napotil dodatnih 5.000 policistov, hkrati pa bo potrojil število osebja, ki po ZDA "odkriva" nezakonite priseljence.

Trump bo zaostril pogoje priseljevanja
Pričakuje se, da bo v naslednjih dneh novi ameriški predsednik podpisal še več odredb v zvezi s priseljevanjem in varnostjo na meji. Trumpova administracija bo zaostrila varnostno politiko. Kot poroča BBC, naj bi vključevala "izredna varnostna preverjanja" za ljudi, ki prihajajo iz sedmih muslimanskih držav na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Med temi so tudi Sirija, Irak in Jemen. Vključeni naj bi bili tudi ukrepi glede izgona nezakonitih priseljencev.

Trump za preiskavo domnevnih volilnih prevar
Trump je v sredo prav tako napovedal, da bo zahteval preiskavo o domnevnih volilnih prevarah. "Zahteval bom veliko preiskavo o prevarah v zvezi z volivci, ki so registrirani v dveh državah, ki so nezakoniti ali so celo bili registrirani za volitve, čeprav so že dolgo mrtvi," je zapisal. Napovedal je, da bodo v ZDA glede na izide preiskave poostrili volilne postopke. Trump je v torek kongresnim voditeljem v Beli hiši dejal, da je od tri do pet milijonov nezakonitih priseljencev volilo za demokratko Hillary Clinton, a doslej pa v javnosti ni predstavil nobenega dokaza za to trditev.

Trump za gradnjo spornih naftovodov
Medtem je Trump odobril tudi nadaljevanje spornih naftovodov na severozahodu države, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz New Yorka Edvard Žitnik. Naftovodoma, ki povezujeta Kanado in ameriške rafinerije na jugu ZDA, nasprotujejo okoljevarstveniki in indijanska ljudstva, katerih rezervate prečkata. Zaradi njihovih protestov je Obamova administracija ustavila gradnjo.

Decembra je pomočnica sekretarja kopenske vojske sporočila, da bodo raziskali alternativno traso, ki bi bila po njenih besedah lahko sprejemljiva rešitev za vse. Po mesecih protestov, zapor in demonstracij v Severni Dakoti se je zdelo, da se je za nasprotnike naftovoda premaknilo v pravo smer. Toda novi predsednik je nemudoma odpravil prepoved gradnje.

Ob objavi sklepa je zagotovil, da takšnega okoljevarstvenika, kot je on, ni na svetu, saj je na tem področju prejemal številne nagrade. Trump sicer ne more kar ukazati nadaljevanja gradnje, ker pri tem sodelujejo razne agencije, je pa sprememba politike nove vlade več kot očitna. Med volilno kampanjo je prišla na dan informacija, da naj bi bil Trump kapitalsko udeležen v družbi Dakota Acces oil pipeline, ki gradi naftovod in da naj bi se zato zavzemal za nadaljevanje projekta. Trumpova ekipa je odgovorila, da gre za simbolični kapitalski vložek.

Haleyjeva nova veleposlanica pri ZN-u
Senat je s 96 glasovi proti štirim potrdil Nikki Haley na položaj veleposlanice pri Združenih narodih, poroča STA. Guvernerka Južne Karoline, ki je odstranila zastavo s strehe državnega kongresa te zvezne države, ni bila sporna za demokrate, četudi nima diplomatskih izkušenj. Demokrati jo obravnavajo kot enega izmed glasov razuma v Trumpovi administraciji.

Nekdanja veleposlanica Samantha Power ima o naslednici dobro mnenje, vendar pa meni, da ne bo zelo priljubljena v središču svetovne diplomacije New Yorku. Ne zaradi sebe, ampak zaradi šefa in njegove politike. Dodala je, da je bilo njeno delo veliko lažje zaradi Obamove politike. Po njenih besedah je Trump odnose že poslabšal z ukazom o prekinitvi financiranja organizacij, ki pomagajo pri splavu, in napovedjo selitve veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Potrdili Carsona, Chaovo in Rossa
V ustreznih odborih so v torek brez težav potrdili tudi kandidature Bena Carsona na čelo ministrstva za stanovanja, izkušene birokratke in soproge vodje republikanske večine v senatu Mitcha McConnella Elaine Chao na mesto ministrice za promet ter milijarderja Wilburja Rossa na mesto ministra za trgovino.

Trump napovedal gradnjo zidu na meji z Mehiko
Trump odobril gradnjo spornih naftovodov