Spicerja v zadnjih tednih ni bilo pred kamere. Foto: Reuters
Spicerja v zadnjih tednih ni bilo pred kamere. Foto: Reuters
Sean Spicer je bil tarča številnih kritik in posmeha. Foto: Reuters
Anthony Scaramucci je znan Trumpov podpornik. Foto: Reuters
Melissa McCarthy v vlogi Seana Spicerja - skeč za Saturday Night Live je bil tako velika uspešnica, da je morala McCarthyja še kar nekajkrat stopiti v Spicerjeve čevlje. Foto: AP

Kot poroča New York Times, je Spicer odstopil, ker ni bil zadovoljen s Trumpovim imenovanjem Scaramuccija, svojega zvestega podpornika, na mesto direktorja komunikacij. Scaramucci, znan finančnik z Wall Streeta, je dobil stolček, ki ga je od maja, ko je odstopil Michael Dubke, v dvojni vlogi delno zasedal precej kritizirani Spicer.
"Bilo mi je v čast in privilegij služiti @POTUS @realDonaldTrump in tej izjemni državi. Svoje delo bom opravljal do konca avgusta," je na Twitterju zapisal Spicer.

Spicerjeve tiskovne konference so bile sicer že vse od Trumpove izvolitve v ZDA tarča posmeha satirikov in satiričnih oddaj, še posebej, ko ga je za oddajo Saturday Night Live oponašala igralka in komičarka Melissa McCarthy, kar je sicer Spicer vzel z dobršno mero humorja, češ da je bila zabavna, samo da je pretiravala z žvečenjem žvečilnega (McCarthyjeva si je za skeč v usta stlačila gigantski odmerek orjaškega žvečilnega, op. a.).

Že na prvi uradni novinarski konferenci se je Spicer spopadel z nemogočo nalogo, ko je moral braniti Trumpove trditve, da je bilo na njegovi inavguraciji veliko več ljudi kot na inavguraicji Baracka Obame. Fotografije obeh inavguracij niso dopuščale dvoma, ampak Spicer je moral javnost prepričati, naj verjame Trumpu ne pa lastnim očem.

Trump ga je postavil v podoben položaj še velikokrat, Spicer pa se je zaradi nenehnega pritiska včasih tudi sam spravil v težave. Najzloglasnejša je tako njegova izjava, da v nasprotju s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom Adolf Hitler nikdar ni uporabil kemičnega orožja proti svojemu ljudstvu.
Zaradi pritiska so se v Beli hiši odločili, da novinarskih konferenc ne bodo več v živo prenašali po televiziji. Prepoved kamer so sicer utemeljili s tem, da se novinarji pred kamerami šopirijo in ne postavljajo dobrih vprašanj.

Spicerja v zadnjih tednih ni bilo na spregled
Da bi Trump 45-letnega Spicerja lahko zamenjal, se je šušljalo že nekaj časa, govorice pa so postajale vse glasnejše v zadnjih tednih, ko se Spicer ni več pojavljal pred tiskovnimi predstavniki, ampak je to nalogo začasno prevzela njegova namestnica Sarah Huckabee Sanders, sicer hčerka Trumpovega tekmeca v boju za republikansko predsedniško nominacijo Mika Huckabeeja. Sandersova bo zdaj, kot kaže, po Spicerjevem odhodu prevzela njegovo mesto.

Ko so novinarji Trumpovega glavnega stratega Steva Bannona junija povprašali o Spicerjevi odsotnosti, jim je ta hladnokrvno odgovoril, da ga trenutno ni pred kamerami, "ker se je zredil".

Scaramucci - znan republikanski podpornik
Namesto Spicerja tako zdaj v Belo hišo prihaja zgoraj omenjeni Scaramucci, dolgoletni zbiralec sredstev za republikansko stranko in ustanovitelj investicijske družbe SkyBridge Capital, trenutno zaposlen v banki Export-Import. Trump mu je predtem ponudil mesto ameriškega veleposlanika pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) s sedežem v Parizu.

Novo delovno mesto bo zasedel avgusta, je še sporočila Bela hiša. Trump naj bi Scaramuccija na razgovor v Belo hišo poklical v petek in mu ponudil službo, 53-letni Scaramucci pa jo je sprejel.

Politico poroča, da je hotel Trump Scaramuccija že dlje časa spraviti na položaj v Belo hišo, vendar pa so temu nasprotovali drugi uradniki sedeža ameriške izvršne oblasti, na čelu s šefom kabineta Reincem Priebusom. Ameriški politični analitiki si razlagajo, da je imenovanje Scaramuccija sporočilo nekdanjemu predsedniku Nacionalnega odbora republikanske stranke Priebusu, ki v Beli hiši zastopa tradicionalne strankarske vrednote, naj odide in si poišče drugo službo.

Trump upa, da bo s Scaramuccijem Bela hiša izboljšala komuniciranje z javnostjo v času, ko ima Bela hiša polne roke dela z odgovarjanjem na vprašanja glede povezav z Rusijo - tako z domnevnim ruskim vmešavanjem v ameriške volitve kot tudi s stiki s Trumpovo kampanjo.

Odstopil tiskovni predstavnik Bele hiše
Odstopil tiskovni predstavnik Bele hiše