Merklova in Kurz se strinjata pri večini evropskih vprašanj, različne poglede imata na solidarnost držav pri priseljevanju. Foto: Reuters
Merklova in Kurz se strinjata pri večini evropskih vprašanj, različne poglede imata na solidarnost držav pri priseljevanju. Foto: Reuters

Novi avstrijski kancler je mesec dni po oblikovanju vlade prvič obiskal Berlin. Zavzel se je za okrepljeno sodelovanje med državama, "saj nista le sosedi, temveč partnerici". Merklova je po srečanju dejala, da bo novo avstrijsko vlado ocenila po njenih dejanjih, za zdaj pa vidi dobro osnovo za sodelovanje.

Kurz, ki je bil v preteklosti večkrat kritičen do migracijske politike Merklove, je poudaril, da bi državi morali skupaj sodelovati pri vzpostavljanju "močnejših meja", da bi zmanjšali vpliv nezakonitih migracij, poroča Politico. "Prepričan sem, da je rešitev begunskega vprašanja v urejeni zaščiti zunanjih meja in okrepljeni pomoči na mestu," je dejal.

Glede varovanja zunanjih meja se je s kanclerjem strinjala tudi Merklova, a je kot ključno rešitev begunske problematike navedla razvojno pomoč državam, od koder prihajajo prebežniki, in sklepanje dogovorov z njimi.

Kurz: Avstrija kot most med EU-jem in višegrajsko četverico
Se pa kanclerja ne strinjata glede solidarnosti članic EU-ja pri priseljevanju v Evropsko unijo. Merklova je poudarila pomen solidarnosti članic, Kurz pa je dejal, da je debata o kvotah preobširna in da se Avstriji ne more očitati, da ni solidarna. Pripomnil je, da je Avstrija tudi geografski most in posrednik med EU-jem in višegrajsko četverico, ki večinoma zavrača begunske kvote.

Merklova in Kurz sta spregovorila tudi o Zahodnem Balkanu in se strinjala, da morajo države te regije nadaljevati pot proti Evropski uniji. Kurz je pripomnil, da mora EU še naprej širiti svoj vpliv na Zahodnem Balkanu, saj se bodo drugače tam razširili drugi vplivi, po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA naj bi imel v mislih Rusijo, Savdsko Arabijo in Turčijo.