Merklova in Steinmeier sta si pred začetkom soočenja takole segla v roke. Foto: EPA
Merklova in Steinmeier sta si pred začetkom soočenja takole segla v roke. Foto: EPA
Soočenje
90-minutno soočenje so vodili štirje voditelji vseh najpomembnejših nemških televizij, ARD, ZDF, RTL in Sat 1. Foto: EPA
Bundestag
Bo Merklovi uspelo in bo znova stopila na čelo nemške vlade? Foto: EPA

Težko pričakovano 90-minutno televizijsko soočenje obeh glavnih kandidatov za zmago na volitvah, kanclerke Angele Merkel, predsednice Krščansko-demokratske unije (CDU), in njenega izzivalca, zunanjega ministra in socialdemokrata Franka Walterja Steinmeierja, ni popestrilo na trenutke dolgočasne volilne kampanje. Voditelja, ki sicer že štiri leta sodelujeta v veliki koaliciji, sta govorila o jedrski energiji, Afganistanu, menedžerskih plačah in o ideji minimalne plače, v ospredju pa so bili tudi skupni dosežki velike koalicije.

Debata tekla mirno, brez večjih pretresov
Merklova in Steinmeier zgledno sodelujeta v vladi, a oba trdita, da bi lahko dosegla veliko več, če ju pri tem ne bi oviral partner. Tako je Steinmeier v razpravi poudaril, da so v tem mandatu, ki ga je močno zaznamovala gospodarska kriza, dosegli veliko, a da bi lahko dosegli veliko več, če bi pri tem sodelovala Krščansko-demokratska unija. Merklova pa je dejala, da bi lahko še bolj okrepili boj zoper brezposelnost, zato je volivce pozvala, naj ji zaupajo vnovičen mandat.

Steinmaier je v soočenju zahteval uvedbo minimalnih plač, kot smešno pa je ob rekordni zadolženosti države opisal CDU-jevo napoved nižanja davkov. Merklovi in njeni stranki je očital tudi neodločnost, predvsem ko gre za omejevanje menedžerskih plač. Razlike med tekmecema so velike tudi pri jedrski energiji, kjer SPD svari pred podaljševanjem obratovanja jedrskih elektrarn, še posebej ob številnih tehničnih napakah, ki so se vrstile v Nemčiji, in težavah s skladiščenjem odpadkov.

Merklova vodi, želi si nove koalicije
Soočenje naj bi bilo zadnja priložnost za Steinmeierjeve socialdemokrate (SPD), da zmanjšajo svoj nekaj manj kot 15-odstotni zaostanek za Krščansko-demokratsko unijo kanclerke Merklove. Merklovi so Nemci naklonjeni zato, ker je med gospodarsko krizo Nemčijo popeljala iz recesije, poleg tega pa je dosegla, da bo General Motors nemški Opel le prodal kanadski Magni. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bo CDU zbral dovolj glasov, da bo lahko Merklova znova postala kanclerka, poleg tega pa si Merklova želi, da bi namesto SPD-ja za koalicijskega partnerja dobila liberalne Svobodne demokrate (FDP).

Merklova je obljubila, da bo, če bo znova izvoljena, nadaljevala zastavljeno pot, a upa, da z drugačno koalicijo. "Lahko nadaljujemo po tej poti, a raje z novo vlado," je povedala kanclerka, ki je prepričana, da ne bi bilo dobro za demokracijo, če velika koalicija postane politično pravilo.

Debata brez zmagovalca, kdo bo bolj prepričal volivce?
Dopisnik RTV Slovenija iz Nemčije Boštjan Anžin poroča, da so komentatorji v Nemčiji dvoboj primerjali z nezanimivo nogometno tekmo, na kateri je bil dlje časa pri žogi Steinmeier, a se je ta končala z 0:0, saj je bilo med nasprotnikoma le malo področij, kjer se nista vsaj načelno strinjala. Soočenje je spremljalo 20 milijonov gledalcev, ti pa so ocenili, da se je Steinmeier odrezal bolje od pričakovanj. Nemška televizija ZDF je poročala, da je 31 odstotkov gledalcev ocenilo, da se je bolje odrezal Steinmeier, 28 odstotkov pa je bolje ocenilo Merklovo. Druga raziskava pa je pokazala, da je 37 odstotkov gledalcev ocenilo, da je zmagovalka v dvoboju Merklova, 35 odstotkov pa je bolje ocenilo njenega izzivalca.

Kaj se bo dejansko zgodilo, bodo pokazale volitve čez 14 dni, a kot poroča Anžin, bi se volitve lahko znova končale z veliko koalicijo in zdi se, da ne Merklova in ne Steinmeier ne bi imela nič proti.