Angela Merkel in Matteo Renzi po koncu novinarske konference v palači Chigi v Rimu. Foto: Reuters
Angela Merkel in Matteo Renzi po koncu novinarske konference v palači Chigi v Rimu. Foto: Reuters
Prelaz Brenner
Avstrija je sporočila, da bo na mejnem prehodu Brenner postavila ograjo za lažje obvladovanje prebežnikov, če bodo tako zahtevale razmere. Foto: Reuters

Obramba meje je "izziv za prihodnost Evrope od Sredozemlja do severnega tečaja", je na skupni novinarski konferenci z italijanskim premierjem Matteom Renzijem poudarila Merklova.

Ogrožena svoboda gibanja in schengensko območje
V Evropi, ki se spopada z najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni, je po mnenju nemške kanclerke ogrožena svoboda gibanja, pod vprašajem pa je tudi prihodnost schengenskega območja.

Na vprašanje glede avstrijskih načrtov, da bi na tirolskem prelazu Brenner postavili ograjo in uvedli nadzor na meji z Italijo, je Merklova odgovorila, da bo storila vse, da se izogne zaprtju mej znotraj schengenskega območja: "Storila bom vse, kar je potrebno, da se težave rešijo na druge načine, kot je zaprtje meje." Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je prejšnji mesec v Rimu dejal, da bi lahko letos v Italijo prek Sredozemskega morja prišlo do milijon prebežnikov, medtem ko Italija ocenjuje, da je številka precej manjša.

Treba je podpreti države na zunanjih mejah EU-ja
Merklova je še dodala, da ne bi smeli dopustiti, da bi drug drugega pustili na cedilu, pač pa je potreba po poštenem sodelovanju. Še posebej je po njenem mnenju treba podpreti države na zunanjih mejah EU-ja, kot so Italija, Grčija, Malta in Ciper.

Renzi pozval k strategiji za Afriko
Italijanski premier Matteo Renzi, ki se po zaprtju t. i. balkanske begunske poti spopada z bojaznimi novega vala beguncev v Italijo, je ob tem poudaril potrebo po strategiji za Afriko. "Pomembno je vlagati v Afriko (...) Italija zagovarja dolgoročno strategijo in Evropska unija bi morala tukaj igrati vodilno vlogo," je še dejal predsednik italijanske vlade.

EK odobril podaljšanje mejnega nadzora
Evropska komisija
je sicer v sredo odobrila podaljšanje mejnega nadzora na nekaterih mejah znotraj schengenskega območja za dodatnih šest mesecev, saj Grčija še ni zmožna učinkovito nadzirati zunanje meje EU-ja.