Prebežniki v pristanišču Augusta na Siciliji. Marca letos je sicer Italija gostila 106.000 prosilcev za azil, marca 2015 67.000 in marca 2014 le 29.000. Številne italijanske dežele opozarjajo, da njihove kapacitete pokajo po šivih. Foto: EPA
Prebežniki v pristanišču Augusta na Siciliji. Marca letos je sicer Italija gostila 106.000 prosilcev za azil, marca 2015 67.000 in marca 2014 le 29.000. Številne italijanske dežele opozarjajo, da njihove kapacitete pokajo po šivih. Foto: EPA
Mejni prelaz Brenner
Uvedba strožjega mejnega režima na Brennerju naj bi sovpadala s sprejetjem nove, strožje azilne zakonodaje v Avstriji, ki bo med drugim omogočila uvedbo omenjenih hitrih azilnih postopkov neposredno na meji. Italija je zaradi načrtov Avstrije ogorčena, a ta ji odgovarja, da naj prebežnike zadrži na svojem ozemlju, tako da uvedba mejne kontrole ne bo potrebna. Foto: EPA

Uradni predstavniki sicer izpostavljajo, da za zdaj ni nobenih dokazov o povečanem toku prebežnikov v Italijo, o katerem se sicer glasno ugiba, odkar se je t. i. balkanska migracijska pot na makedonsko-grški meji marca zaprla. Razmere v Libiji medtem ostajajo kaotične, kar pomeni, da lahko tihotapci ljudi tam še naprej nemoteno delujejo.

Letos v Italiji 7.000 prebežnikov več kot v enakem obdobju lani
A vendarle je dejstvo, da število prihodov letos v primerjavi z lanskim letom, ko je na italijanskih obalah pristalo rekordnih 170.000 prebežnikov, narašča. Letos so jih do zdaj našteli 25.816, kar je okoli 7.000 več kot v enakem obdobju lani, kažejo zadnji objavljeni podatki UNHCR-ja in italijanske obalne straže.

Italijanski general Paolo Serra, vojaški svetovalec odposlanca ZN-a za Libijo Martina Koblerja, je pred dnevi posvaril, da bo v Italijo iz Libije, če ne bodo ukrepali, letos prišlo 250.000 ljudi.

Italija je sicer že vajena prihoda prebežnikov, a ti so do zdaj praviloma to državo le prečkali, saj so bili namenjeni v druge, bogatejše članice EU-ja. Tokrat pa se utegne to spremeniti, saj so začele evropske države lani zapirati meje. Francija je lani za krajši čas zaprla svojo obalno mejo z Italijo, Avstrija pa napoveduje uvedbo nadzora na mejnem prehodu Brenner v Alpah.

Najpozneje do 1. junija mejni nadzor na Brennerju
Kot je sporočila avstrijska notranja ministrica v odhodu Johanna Mikl-Leitner, bodo dela za zavarovanje meje z Italijo na prehodu Brenner Avstrijo stala 1,1 milijona evrov. Zanje se je Avstrija odločila v strahu, da se utegne po zaprtju t. i. balkanske migracijske poti okrepiti tok beguncev prek Italije. Gradbena dela, ki bodo omogočila uvedbo novega, strožjega mejnega režima na najpomembnejšem mejnem prehodu med Avstrijo in Italijo, so se začela v torek in bodo predvidoma končana do konca maja. Avstrija naj bi nameravala mejni nadzor na Brennerju uvesti najpozneje do 1. junija.