Angeli Merkel se nasmiha še četrti zaporedni mandat na čelu nemške vlade. Foto: EPA
Angeli Merkel se nasmiha še četrti zaporedni mandat na čelu nemške vlade. Foto: EPA
Angela Merkel odgovarjala na vprašanja državljanov

150-glavo občinstvo je bilo skrbno izbrano in naj bi odražalo demografsko sliko celotne Nemčije, torej Nemčijo v malem. Zanimalo jih je vse: od pokojnin do slabih razmer za negovalce, od odnosov s Turčijo pa do vprašanja, kako bo z Nemčijo v prihodnje ob tolikšnem številu beguncev.

Prvega gosta z Bavarskega je zanimalo, koga naj voli. Merklinih krščanskih demokratov (CDU) ne more, ker jih na Bavarskem ni, sestrskega bavarskega CSU-ja pa noče, ker želijo zgornjo mejo za begunce. Merklova mu je odgovorila, ponovila je svoje stališče, da "zgornje meje za begunce ne bo".

Begunci lahko ostanejo, dokler se razmere v Siriji ne izboljšajo
Moškega iz Turingije je skrbelo, da zaradi velikega števila beguncev to ne bo več Nemčija za njegove otroke. "Nobenih pravic nismo krčili. Socialne pravice smo celo zvišali za vse, ki živijo tukaj. Leta 2015 smo bili pred izzivom. Al Asad je diktator. Poznam Irance in Sirce, ki bi morali v domovini ubijati svojce. Ko človek pove, da tega ni mogel, in je zato zbežal, je begunec. Zanj velja ženevska konvencija, po kateri imajo begunci pravico do mednarodne zaščite. Pri nas lahko ostanejo vsaj tako dolgo, dokler se razmere v Siriji ne bodo izboljšale," mu je odgovorila Merklova.

Merklova je delovala prepričljivo, strah tega gledalca je pomirila, številnih ni. A zmago ima CDU bolj ali manj zagotovljeno, je za TV Slovenija poročala dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Tudi glede Turčije je Merklova ponovila svoje stališče, da se Turčija hitro oddaljuje od države, kjer vlada pravo, zato bodo na Evropskem svetu skupaj s kolegi iz drugih držav odprli razpravo o tem, ali s Turčijo začasno prekiniti pristopna pogajanja ali pa jih povsem ustaviti.

Naslednji teden bo na vprašanja gledalcev odgovarjal še izzivalec Merklove, socialdemokrat Martin Schulz.

Angela Merkel odgovarjala na vprašanja državljanov