Mesić bo 18. februarja predal delo Ivu Josipoviću. Preden bo zapustil položaj, je poskrbel za veliko razburjenja. Foto: EPA
Mesić bo 18. februarja predal delo Ivu Josipoviću. Preden bo zapustil položaj, je poskrbel za veliko razburjenja. Foto: EPA

"Ugibalo se je o nečem, kar bi se lahko zgodilo, če bi se zgodilo nekaj drugega - konkretno odcepitev Republike srbske od neodvisnega in mednarodno priznanega BiH-a ter njena združitev s Srbijo," so pojasnili v uradu hrvaškega predsednika. Za pojasnilo besed, ki so naletele na buren odziv tako v Republiki srbski kot Srbiji, so se odločili po "nekaterih nervoznih in neutemeljenih odzivih na Hrvaškem in v regiji".

Mesić je dvignil veliko prahu, ko je v ponedeljek izjavil, da bi takoj vojaško posredoval, "če bi bil predsednik republike" v času, ko bi predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik v Republiki srbski razpisal referendum o odcepitvi od BiH-a, ker je Hrvaška "garant Daytonskega sporazuma". Dodal je, da bi z vojsko prekinil koridor v bosanskem Posavju, ki povezuje dva dela Republike srbske.

"Svet si ne sme zatiskati oči pred Dodikom"
Iz njegovega urada so sporočili, da je treba njegove besede razumeti kot "radikalno oblikovano opozorilo", da svet ne bi smel zatiskati oči pred Dodikovo politiko in mogočimi posledicami njegove politike, kot je "predolgo zapiral oči pred politiko Slobodana Miloševića, ki je privedla do razpada nekdanje Jugoslavije v krvavih vojnah". "Obenem je predsednik Mesić želel skrajno jasno povedati, da bi bil razpad sosednjega in prijateljskega BiH-a za Hrvaško absolutno nesprejemljiv," so še poudarili in dejali, da se predsednik zaveda, da o uporabi hrvaške vojske odloča le sabor.

"Mesićeva prizadevanja niso naletela na odzive"
Ravno Mesićevo prizadevanje za stabilnost in normalizacijo razmer v regiji je "v dobrem delu" prispevalo k napredku na tem področju v zadnjem desetletju, so še zapisali v predsednikovem uradu. "Žal omenjena prizadevanja v zadnjem času niso naletela na odzive pri nekaterih, ki so ob tem v teh prizadevanjih naravni partnerji in ki zdaj brez kakršne koli resnične podlage želijo obtožiti Hrvaško in njenega predsednika, da postavljajo pod vprašaj ali ogrožajo varnost v Jugovzhodni Evropi," še piše v izjavi.

Josipović miri strasti
Srbski predsednik Boris Tadić je Mesićevo izjavo označil za "hujskanje k vojni in grožnjo varnosti v regiji", srbski zunaji minister Vuk Jeremić pa za "očitno provokacijo". Novoizvoljeni hrvaški predsednik Ivo Josipović je v torek izjavil, da "vojaške rešitve ne bo". "Zadeve je vedno treba urejati s pogajanji in z dogovorom vseh zainteresiranih. V BiH-u je edina mogoča pot soglasje treh konstitutivnih narodov. Oni se morajo s pomočjo Daytonskega sporazuma dogovoriti o rešitvi, ki bo zagotovila enakopravnost vseh treh narodov," je dejal Josipović.