Slab mesec pred koncem mandata je Mesić poskrbel za razburjenje v Republiki srbski in Srbiji. Foto: EPA
Slab mesec pred koncem mandata je Mesić poskrbel za razburjenje v Republiki srbski in Srbiji. Foto: EPA
Mesićeve izjave razburile srbske oblasti

Srbski zunanji minister je odhajajočega hrvaškega predsednika označil za "človeka brez politične ali moralne teže", zato njegove izjave ne bi smele imeti prevelikega pomena. "Mislim, da je treba temu primeru narediti konec," je še dodal.

Mesić je v torek napovedal, da bi ob morebitnem odcepitvenem referendumu, ki bi ga razpisal premier Republike srbske Milorad Dodik, če bi bil še predsednik, "z vojsko prekinil koridor v bosanskem Posavju". Hrvaški predsednik je dejal, da bi v takem primeru takoj poslal hrvaško vojsko, ki bi pri Brčkem s prekinitvijo koridorja takoj onesposobila Republiko srbsko, zato bi ta "takoj morala nehati obstajati".

Tadić: Izjava Mesića je vojno hujskanje
Morebitnega odcepitvenega referenduma ne podpira niti srbski predsednik Boris Tadić, ki se bo v petek v New Yorku udeležil razprave Varnostnega sveta Združenih narodov o položaju na Kosovu. Srbski predsednik bo pred kosovskim vprašanjem spregovoril o izjavi Mesića, ki jo je označil za grožnjo varnosti v regiji in vojno hujskaštvo.

Ker prihaja Sejdiu, ne bo Tadića
Iz Tadićevega kabineta so še sporočil, da se 18. februarja ne bo udeležil prisege novoizvoljenega hrvaškega predsednika Iva Josipovića. Tadić je obisk Zagreba odpovedal, ker se bo inavguracije udeležil predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Odnose med Zagrebom in Beogradom poleg tožbe in protitožbe na haaškem sodišču o genocidu med vojno na Hrvaškem dodatno otežuje hrvaško priznanje neodvisnosti Kosova.

Mesićeve izjave razburile srbske oblasti