Migranti so za nekajkrat povečali število ljudi, ki prebivajo na Lampedusi. Foto: EPA
Migranti so za nekajkrat povečali število ljudi, ki prebivajo na Lampedusi. Foto: EPA

Italijanska policija je sporočila, da je v petek in v noči na soboto na otoku Lampedusa pristalo osem ladij z okoli 1.300 ljudmi iz Tunizije in Libije, s čimer se je število prebežnikov, ki so se v zadnjem dnevu zatekli na ta otok na jugu Italije, povečalo na 1.800.

Lampedusa, približno na pol poti med Sicilijo in Tunizijo, je v središču krize z migranti, ki jo je sprožil revolucionarni val po arabskem svetu. Od začetka leta je na Lampeduso z 5.000 prebivalci prišlo več kot 35.000 ljudi iz Afrike, od tega okoli 24.000 iz Tunizije.

Naval beguncev iz Tunizije se je sicer umiril, saj sta italijanska in tunizijska vlada na začetku aprila sklenili poseben sporazum, v skladu s katerim lahko Italija prebežnike iz Tunizije nemudoma vrne v njihovo domovino.

560 evrov za pot v Evropo
Razmere v centru za begunce na Lampedusi so kritične, saj ima zmogljivosti le za 850 ljudi, veliko migrantov pa centra sploh ne doseže. Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je po izbruhu spopadov v Libiji ob begu čez morje umrlo okoli 1.200 ljudi. Vsak begunec mora za nevarno pot plačati v povprečju 800 ameriških dolarjev (560 evrov).

Na tisoče migrantov so preselili v centre v notranjosti Italije, ki je članice Evropske unije zaprosila za pomoč, a so njeni pozivi ostali neuslišani.