V Ventimiglii se je zbralo okoli 300 priseljencev in protestnikov. Foto: EPA
V Ventimiglii se je zbralo okoli 300 priseljencev in protestnikov. Foto: EPA

Od začetka protestov v Tuniziji se je v Italijo zateklo več kot 20.000 beguncev iz te severnoafriške države in večina izmed njih je pristala na majhnem italijanskem otoku Lampedusa, ki nima tolikšnih zmogljivosti za sprejem takega števila beguncev, zato so jih nato razselili po drugih delih države.

Zaradi beguncev je izbruhnil spor med Italijo in Francijo, ki je nazaj vračala tiste priseljence, ki jim je uspelo prečkati italijansko-francosko mejo.

Po navalu beguncev so se v Rimu odločili za podelitev "humanitarnih" vizumov, s katerimi bodo po zatrjevanju italijanskega notranjega ministra Roberta Maronija lahko potovali v vse schengenske države.

Brez denarja nikamor
Francoski notranji minister Claude Gueant je dejal, da si Francija ne želi vala priseljencev, ob tem pa pojasnil, da tudi tisti z začasnim vizumom ne bodo mogli prečkati meje s Francijo, če ne bodo imeli osebnih dokumentov in zadosti denarja.

"Jasno je, da dovoljenje, ki ga bodo dali Italijani, omogoča svobodo gibanja, a je ta omejena s pogoji, določenimi v schengenskem sporazumu," je pretekli teden dejal Gueant.

Italijanski mediji poročajo, da se je v mestu Ventimiglia na meji s Francijo že v soboto v vrsti zbralo več sto priseljencev, ki so čakali na vizume, za katere jim po poročanju La Repubblice ni bilo treba predložiti potnega lista.

Zaradi napovedanega prihoda več sto protestnikov in tunizijskih priseljencev so francoske oblasti odpovedale vse vlake iz Ventimiglie proti Franciji. Ta odpoved bo veljala vse do odhoda protestnikov.