Od leta 2009 do leta 2011 je Montresor po uradnih podatkih zaslužil le 13 evrov. Foto: EPA
Od leta 2009 do leta 2011 je Montresor po uradnih podatkih zaslužil le 13 evrov. Foto: EPA

Giovanni Montresor s svojo družino živi v obsežnem ograjenem kompleksu nedaleč od Verone na severovzhodu Italije. V lasti ima hotele, sredozemske počitniške domove in obsežna kmetijska zemljišča.

"Giovanni Montresor in njegova žena imata očitno popolnoma drugačen življenjski slog, kot bi lahko pričakovali iz njunih prijavljenih prihodkov," je dejal inšpektor davčne policije Francesco De Giacomo.

De Giacomo je pojasnil, da je Montresor leta 2011 prijavil le štiri evre prihodkov, leto prej pet evrov in leta 2009 štiri evre. Še manj je zaslužila njegova žena. Leta 2011 je prijavila tri evre dohodkov, leto prej pa samo en evro.

Milijonar je sicer že stari znanec policije in v 90. letih prejšnjega stoletja so ga večkrat preiskovali zaradi domnevnega podkupovanja lokalnih politikov. Leta 2011 je bil pod drobnogledom zaradi spornega posla z zemljišči, na katerih je želel blizu Benetk zgraditi počitniško naselje.

Kljub vztrajnemu preganjanju v zadnjih letih so davčne utaje še vedno zelo velika težava v Italiji, čeprav je zaostren nadzor v zadnjem času v državno blagajno prinesel milijardo evrov letno.