Miškovićevo premoženje so leta 2007 ocenjevali na dve milijardi dolarjev. Foto: EPA
Miškovićevo premoženje so leta 2007 ocenjevali na dve milijardi dolarjev. Foto: EPA

Sodnik je v odločitvi pojasnil, da je odredbo za izpustitev enega najbogatejših Srbov izdal, potem ko je prejel dokaz, da je bila omenjena vsota nakazana na račun sodišča in ko je Mišković zatrdil, da brez odobritve sodišča ne bo zapustil svojega doma. To je najvišja varščina, ki je bila kadar koli določena v Srbiji. Dozdajšnji "rekorder" je bil nekdanji predsednik Nogometne zveze Srbije Zvezdan Terzić, ki je plačal milijon evrov.

Obtožnice proti 11 ljudem
Sodišče je Miškoviću ob tem vrnilo tudi potni list. Svojega bivališča v Beogradu sicer ne sme zapustiti, enkrat mesečno pa se bo moral javiti na policijski postaji Savski venac.

Mišković je v priporu preživel sedem mesecev in 11 dni, saj so ga prijeli 12. decembra lani. Po njegovem prihodu iz pripora bo za zapahi ostal le še lastnik skupine Nibens Milo Đurašković. Miškovićev sin Marko je v hišnem priporu od aprila, drugi obtoženi pa se branijo s svobode.

Tožilstvo je po šestih mesecih preiskave maja vložilo obtožnico proti omenjeni trojici in še osmim osumljenih, ki so obtoženi nekakonite prisvojitve finančnih sredstev in lastnine iz več podjetij med letoma 2005 in 2010. Z zlorabo položaja med privatizacijo naj bi cestna podjetja oškodovali za najmanj 154 milijonov evrov, državni proračun pa z utajo davkov za 4,3 milijona evrov.

Mišković je svoj poslovni imperij zgradil v 90. letih prejšnjega stoletja po zaslugi privilegijev, ki jih je imel na račun povezav z režimom pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, saj je bil viden član Jugoslovanske levice (JUL), ki jo je vodila Miloševićeva soproga Mira Marković.

Uvažal različno blago
Mišković je bil namreč v času embarga in tudi pozneje ekskluzivni uvoznik za različno blago, od izdelkov znamke Nike do različne hrane in cigaret, kar mu je prineslo ogromno bogastvo. Tudi v zadnjih letih naj bi imel vidno vlogo v politiki, saj so ga nekateri časniki povezovali s stranko nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića.

Miškovićevo premoženje so leta 2007 ocenjevali na dve milijardi dolarjev, a se je pozneje zaradi krize na nepremičninskem trgu skrčilo. Predlani je Mišković belgijski družbi Delhaize prodal trgovski del Delte, za kar je dobil 930 milijonov evrov, predtem pa je za več sto milijonov evrov Generaliju prodal zavarovalnico Delta. Krovna družba Delta se je preusmerila v kmetijstvo in živilsko industrijo ter gradnjo cest.

Mišković je želel po lastnih navedbah že pred leti trgovsko vstopiti tudi na slovenski trg, a naj ne bi našel ustrezne lokacije za prvi Deltin center v Sloveniji. Pozneje naj bi želel prevzeti Mercator, pa tudi Fructal, vendar od obeh poslov razen govoric ni bilo nič. Ob razpisu za gradnjo športno-trgovskega centra Stožice je Miškovićeva Delta dala najboljšo ponudbo za gradnjo centra, vendar se je pozneje zaradi likvidnostnih težav umaknila iz projekta.