Missoni je letel na krovu 45 let starega letala. Foto: Reuters
Missoni je letel na krovu 45 let starega letala. Foto: Reuters
Izjava za javnost modne hiše Missoni. Foto: Facebook
Zadnja fotografija izginulih italijanskih parov. Foto: Reuters

Najstarejši sin Vittoria Missoni, 28-letni Ottavio, je za Corriere della Sera dejal, da družina še ni izgubila upanja, da bodo pogrešane našli žive. Je pa skeptičen do predvidevanj, da je dvomotorno letalo najverjetneje strmoglavilo v morje, češ da je ta teorija "najmanj verjetna". "Moj oče se bo vrnil; čakamo nanj," je bil odločen. "Ne govorim z glavo, ampak s srcem. Letalo ne more kar tako izginiti, na taki kratki poti, brez sledu."

Pri iskanju pogrešanega letala sodelujejo venezuelsko vojaško letalo, vojska, prostovoljci, ladje in potapljači. Danes naj bi v Caracas pripotovala še skupina strokovnjakov italijanske agencije za civilno zaščito, med katerimi je tudi ključni mož reševalne operacije križarke Costa Concordia. Pri iskanju pomaga tudi Vittorejev brat Luca, ki je pilot.

Na krovu so bili poleg 58-letnega Missonija še njegova žena, dva prijatelja in dva pilota. Skupina je letela s karibskega otočja Los Roques v venezuelsko prestolnico Caracas, ko so kontrolorji izgubili stik z letalom.

Teorija o ugrabitvi
Ottavio Missoni mlajši, poimenovan po svojem dedku, ustanovitelju modne hiše Missoni, je povedal, da so z družino razpravljali o več mogočih scenarijih, vključno o ugrabitvi: "Tudi moj stric Luca je potrdil, da ta letala lahko v nujnih primerih pristajajo na vodi."
To teorijo je še podkrepil SMS, ki naj bi ga v nedeljo zvečer, torej dva dni po izgonotju, z očetovega mobilnika prejel Guido Foresti, sin enega izmed potnikov. "Pokliči zdaj, smo dosegljivi," naj bi pisalo v SMS-u, za katerega je tudi italijanski telekomunikacijski operater Telecom Italia Mobile potrdil, da je bil poslan, a ne morejo preveriti, kdaj je bil napisan. Mobilnik, s katerega je bilo sporočilo poslano, ni več dosegljiv.

"Bolje je biti ugrabljen kot na dnu morja," je na to dejala Vittorejeva sestra Angela. "Upamo, da so vsi štirje živi in zdravi. Upamo tudi, da bodo preiskali vse smeri."

Večina poznavalcev vseeno meni, da bi bile za izginotje letala lahko krive nevihtne vremenske razmere. Pilot Enrique Rada je povedal, da je videl, ko je letalo "požrl" velik nevihtni oblak in da ga je morala sklatiti strela, neki ribič pa je zatrdil, da ga je videl, kako z nosom drvi proti morju.

Venezuelski notranji minister je medtem sporočil, da "vlada ne preiskuje možnosti ugrabitve, čeprav je območje, na katerem je izginilo letalo z Missonijem, znano po tihotapljenju mamil".

Novi Bermudski trikotnik?
Območje pa je zdaj znano še po nečem drugem - nepojasnjenem izginotjem letal. Missonijevo namreč ni bilo prvo, ki je izginilo brez sledu. Tako nekateri območje okoli otočja Los Roques že označujejo za novi Bermudski trikotnik.

Prav na isti dan (4. januar) je namreč leta 2008 na isti poti, le v obratni smeri, izginilo še eno letalo z italijanskimi turisti. Razbitin in trupel niso nikdar našli. Od sredine devetdesetih let so na otočju zabeležili že vsaj 15 podobnih dogodkov, ko so majhna letala strmoglavila, izginila ali pa javila izredno stanje ob preletu področja.

Kot pri Bermudskem, Formoškem in Michiganskem trikotniku ter Sargaškem morju in Hudičevem morju skušajo znanstveniki vse pripetljaje in izginotja razlagati, češ da je šlo za klasične pilotske napake ali pa za dvigovanje hidratov metana z morskega dna. Pomanjkanje dokazov pa teorije zarot le še podžiga.