Amanda Knox in Raffaele Sollecito med poslušanjem obtožnice. Foto: EPA
Amanda Knox in Raffaele Sollecito med poslušanjem obtožnice. Foto: EPA
Meredith Kercher
Meredith Kercher je umrla grozljive smrti. Foto: Reuters

Sodni proces proti 21-letni Amandi Knox in tri leta starejšemu Raffaelu Sollecitu, ki naj bi trajal več mesecev, je deležen izjemne pozornosti javnosti.

Meredith Kercher.

Tožilstvo pravi, da je Kercherjeva umrla v "spolni igrici, podkrepljeni z mamili", paru pa da je pri grozodejstvu pomagala še tretja oseba, Rude Guede.

Na ločenem sojenju oktobra lani so odločili, da je Guede, sicer državljan Italije in Slonokoščene obale, kriv umora, in ga obsodili na 30 let zaporne kazni. Guede naj bi bil eden od približno 100 prič, ki jih bodo v zvezi s primerom zaslišali v naslednjih mesecih.

Nasprotujoče si izjave obtožencev
Kercherjevo so na pol slečeno našli mrtvo na njeni postelji. Na vratu je imela usodno rano, povzročeno z nožem. V sodnih papirjih tožilstvo navaja, da je Sollecito držal žrtev za zapestji, medtem ko jo je Knoxova zbadala z nožem, Guede pa posiljeval.

Tožilci pravijo, da imajo fizične dokaze, ki umeščajo obtoženca na kraj zločina, par pa naj bi dal preiskovalcem tudi zmedene in nasprotujoče si izjave o tem, kje sta bila v tisti noči.

Knoxova je sprva dejala, da je bila v hiši, ki si jo je delila s Kercherjevo, nato pa zgodbo spremenila. Sollecito je po drugi strani izjavil, da ni bil nikdar v hiši, temveč v svojem stanovanju, kjer da je skupaj z Knoxovo gledal film. Pozneje je preiskovalcem povedal, da se ne spominja, ali je bila Knoxova z njim vso noč.

Del sojenja zaprt za javnost?
Obramba bo najverjetneje trdila, da so fizični dokazi oporečni zaradi površnega dela policije.

Osem sodnikov bo poslušalo argumente obeh strani, primer pa je v Perugio privabil več kot 140 novinarjev.

Predsedujoči sodnik Giancarlo Massei je v petek v sodni dvorani prepovedal kamere, namignil pa je celo, da bi lahko dele procesa, v katerih bo obravnavano grafično spolno nasilje, na željo žrtvine družine popolnoma zaprl za javnost.

K. S.