Kot poroča B92,51 odstotka Srbov še vedno nasprotuje prijetju Mladića. Foto: EPA
Kot poroča B92,51 odstotka Srbov še vedno nasprotuje prijetju Mladića. Foto: EPA
Srbija
Policisti, vojaki in drugo osebje, ki vsak dan išče Mladića, Srbijo stane med 15.000 in 30.000 evri na dan. Foto: EPA

Namestnik tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je za B92 povedal, da nekdanji poveljnik vojske Republike srbske, čigar izročitev že več let zahteva mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, Srbijo stane 1,2 milijarde evrov na leto, saj sta zaradi njega Srbiji onemogočena pot v Evropsko unijo in uresničevanje drugih zunanjepolitičnih ciljev.

Vekarić je povedal, da "dejstvo, da Ratko Mladić in Goran Hadžić še nista v Haagu, Srbijo stane ogromno v političnem, gospodarskem in moralnem smislu. Vsak državljan Srbije mora zato, ker je Mladić še vedno na prostosti, na mesec plačati 159 evrov".

Ljajić: Za iskanje Mladića med 15.000 in 30.000 evri na dan
Samo neposredni strošek 10.000 ljudi, ki vsak dan iščejo Mladića, pa Srbijo stane med 10 in 12 milijoni evrov. Srbski minister za delo in socialno politiko ter predsednik Nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je ob tem povedal, da operativno osebje, ki išče Mladića, vsak dan stane med 15.000 in 30.000 evri, kar je na ravni nagrade za informacijo, ki bi privedla do Mladićevega prijetja. "Tudi če za informacijo v trenutku plačamo 10 milijonov evrov, je to cenejše od milijarde evrov," je povedal Ljajić.

Ljajić je prepričan, da iskanje Mladića državo stane odločno preveč. "Poleg finančnega vidika iskanja Mladića bi opozoril še na to, da ogromno pozornosti namenjamo iskanju enega samega človeka, namesto da bi se osredotočili tudi na boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji," je še dodal Ljajić.

Zaradi Mladića Srbija trpi na več področjih
"Srbija statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji ni dobila izključno zaradi Mladića in Hadžića. Če bi bila dvojica že v Haagu, bi imela država dostop do evropskega denarja, ki bi lahko standard Srbije dvignil na raven standarda v drugih državah Evropske unije. Tako bi bila Srbija privlačnejša za tuja vlaganja, odprla bi se nova delovna mesta, ki bi prinesla denar v proračun," je prepričan Vekarić.

Ob tem Vekarić za B92 dodaja še, da bo Srbija, dokler ne bo Haagu izročila Mladića, obsojena na Mednarodni denarni sklad in druge kreditne aranžmaje, ob tem pa inflacija raste, vrednost dinarja vsak dan pada, izvoz stagnira, stroški rastejo, raste pa tudi brezposelnost.

Prijetje pomembno tudi iz moralnih razlogov
Vekarić je prepričan tudi, da predstavlja lociranje, prijetje in izročitev haaških obtožencev sodišču tudi moralni vidik in odnos državljanov do nedolžnih žrtev. "Javnomnenjske raziskave kažejo, da kar 51 odstotkov državljanov nasprotuje prijetju Mladića, a jih obenem kar 67 odstotkov podpira priključevanje Evropski uniji. A krivci za zločine morajo pred roko pravice, ne samo zaradi ekonomsko-političnih, ampak tudi iz moralnih razlogov," je dodal Vekarić.