Mladić je na begu že več desetletje in pol. Foto: EPA
Mladić je na begu že več desetletje in pol. Foto: EPA

Srbski minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić, ki je tudi predsednik Nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem, je v pogovoru za časopis Novosti dejal, da vsi pristojni organi vlagajo kar največje napore v aretacijo nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov.

Na vprašanje, ali skušajo z "medijskim pogrevanjem" iskanja Mladića le zadovoljiti glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza in Nizozemsko, ki sodelovanje s Haagom postavlja za pogoj srbskega približevanja Evropski uniji, je Ljajić pojasnil, da hočejo samo še rezultat in jih izjave na to temo ne zanimajo več.

"Vse zgodbe so nesmiselne"
Srbski predsednik Boris Tadić je pred kratkim izjavil, da je prijetje Mladića samo še vprašanje časa, vendar Ljajić pojasnuje, da to ne pomeni, da je v Srbiji. "Tudi predsednik je rekel, da ne ve točno, kje se nahaja Mladić. Če bi to vedeli stoodstotno, potem bi bila stvar hitro zaključena. Obnašamo se, kot da je v Srbiji, in v skladu s tem izvajamo akcije," je dejal.

Ljajić je dejal, da se je v preteklosti že opekel z ocenami, kdaj bodo prijeli Mladića, zato ne bo nič več napovedoval. "Vse zgodbe o haaških beguncih so popolnoma nesmiselne, dokler jih ne ujamemo. Ni več smiselno, da govorimo o kategorijah 'blizu smo, daleč smo, smo večji optimisti'," je bil previden predsednik nacionalnega sveta.