Mladić je bil 16 let na begu, preden so ga prijeli v Srbiji in ga izročili haaškemu sodišču. Foto: EPA
Mladić je bil 16 let na begu, preden so ga prijeli v Srbiji in ga izročili haaškemu sodišču. Foto: EPA
Obramba generala Mladića

Obramba naj bi se po napovedih odpovedala uvodni izjavi in začela zaslišanje prvih od skupno 336 prič.

Za zaslišanje prič obrambe je predvidenih 207,5 ure, kolikor je imelo na voljo tudi tožilstvo, ki je zaslišanja končalo konec februarja.

Skoraj tretjina prič je že nastopila pred haaškim sodiščem v procesu proti političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću.

Obema sodijo zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH-u od leta 1991 do leta 1995.

Mladić je zahteval oprostitev v nekaterih točkah obtožnice, med drugim tudi za pokol več kot 7.000 ljudi v Srebrenici. Haaško sodišče je njegove zahteve zavrnilo in odločilo, da se bo moral zagovarjati v vseh točkah obtožnice.

Bo nastopil tudi Karadžić?
Za zdaj ni znano, ali bo v procesu proti Mladiću nastopil tudi Karadžić. Mladić na sojenju proti Karadžiću ni želel nastopiti kot priča obrambe, ko pa je januarja to vseeno moral storiti, je bil ves čas tiho, saj so mu odvetniki svetovali, da izkoristi pravico do molka in si s tem prihrani morebitne obremenilne dokaze proti sebi.

72-letni Mladić, ki so ga maja leta 2011 prijeli v Vojvodini, je haaško sodišče označil za "satansko". Njegovi odvetniki trdijo, da je bil le vojak, ki je sledil ukazom drugih. Po njihovih besedah je Mladić samooklicani domoljub, ki se je boril za svoje ljudi.

Obramba naj bi se sklicevala tudi na spominske motnje, zaradi katerih naj bi Mladić težko razločeval med resnico in fikcijo.

Obramba generala Mladića