Brandenburška vrata, odeta v barve britanske zastave. Foto: Reuters
Brandenburška vrata, odeta v barve britanske zastave. Foto: Reuters

Evropejci ne bomo nikoli nehali dokazovati, da ljubezen vedno premaga sovraštvo in da strpnost vedno premaga strah.

Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije
false
Dan po napadu so v Westminstru s polaganjem cvetja izrazili sožalje. Foto: Reuters
Poklon žrtvam londonskega napada
Masood ni bil na seznamu potencialnih teroristov
Policija: Napad je izvedel britanski državljan
Poteka preiskava napada v Londonu
Izrazi solidarnosti z Londonom po svetu
Preiskava londonskega napada še poteka
Najmanj 5 mrtvih in 40 ranjenih v napadu v Londonu
London pretresel teroristični napad
Napad v središču Londona
Napad z nožem in avtomobilom v Londonu

V sredo popoldne se je v središču Londona zgodil teroristični napad. Napadalec je izvedel napad z avtomobilom in nožem, pri čemer je ubil štiri ljudi, okoli 40 je bilo ranjenih. Po do zdaj zbranih informacijah je bil napadalec v Angliji rojeni 52-letni Khalid Masood.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Masood je v sredo približno ob 14.30 z avtomobilom na Westminstrskem mostu v bližini britanskega parlamenta zapeljal med ljudi in jih več povozil. Nato se je z avtomobilom zaletel v ograjo in vdrl na območje parlamenta. Tam je z nožem zabodel policista, ki je pozneje umrl. Masooda, ki je uporabljal številne vzdevke, njegovo rojstno ime pa je bilo Adrian Russell Ajao, je na kraju zločina ustrelila policija.

Ime ubitega policista so brez težav razkrili. Ime mrtvega napadalca pa še skrivajo ? Zakaj ? Ali ime zveni tako ne-angleško, da bi razburilo javnost ?

— špohtl 2017-03-23 08:11:16

Z grozo se zavedam dejstva, da imamo težavo z Evropejci. Evropejec je napadel svoje rojake. Kleni Britanec rojen v Kentu. Kdo je torej pravi problem. Begunci? Žalostno dejstvo, hkrati pa toliko bolj pekoča resnica za vse tiste, ki verjamejo v belo barvo.

— svabo 2017-03-23 17:14:20

Še včeraj je bil storilec Trevor Brooks, temnopolti Britanec, rojen v VB, po poreklu iz Jamajke, ki se je spreobrnil v islam in se radikaliziral.

Danes to ni več potrjeno?! Kje so prave novice? Kaj se prikriva?

— Springbok 2017-03-23 08:32:05

Pričakovano, relativno dolgo že ni bilo terorističnega napada v Evropi. Časi so pač taki.

— Wasabi 2017-03-22 16:49:49

Odgovornost prevzela Islamska država
V povezavi z napadom v Londonu so v noči s četrtka na petek prijeli še dva človeka, skupaj jih je v pridržanju devet, so sporočili britanski policisti. Neko žensko so po plačilu varščine izpustili na prostost. Vodja protiterorističnih enot Mark Rowley je ob tem še pojasnil, da je policija doslej opravila več deset preiskav in pri tem zaplenila 2.700 predmetov ter računalniških podatkov. V četrtek dopoldne je odgovornost za napad prevzela skrajna skupina t. i. Islamska država in v sporočilu na svojem medijskem kanalu Amaq zapisala, da je napad izvedel "vojak Islamske države". Policija trditev še ni komentirala.

Bojmo se starih znancev policije, ki se prosto sprehajajo okoli.

— KPRAA 2017-03-23 08:09:25

Če je bil rojen v VB, je to kvečjemu še huje, kot če bi bil "begunec".

— drg 2017-03-23 18:00:00

To, da zločin zakrivi "stari znanec policije" se mi zdi en velik poraz, tako za policijo kot za sistem.

— burnoutslo 2017-03-23 08:55:53

Sicer grozna zadeva, vendar glede na statistiko je v Londonu zaradi terorizma v zadnjih 15 letih umrlo cca 60 ljudi, v celi Evropi pa manj kot 1000. Ja, je problem, vendar ne delajmo iz tega panike ...

— sammys 2017-03-23 08:39:53

Mayeva obsodila napad
Britansko premierko Thereso May, ki je bila v bližini napada, so odpeljali na varno. Mayeva je obsodila napad in poudarila, da so njene misli pri ubitih in ranjenih v napadu ter z njihovimi družinami. Mayeva je sicer v sredo zvečer vodila izredno zasedanje britanskega sveta za nacionalno varnost. Londonski župan Sadiq Khan se je zahvalil policiji in reševalnim službam za "pogum v težkih razmerah" in dodal, da so "njegove misli pri žrtvah napada in njihovih družinah". Zaradi napada so ustavili tudi znamenito Londonsko oko. Scotland Yard je ljudem svetoval, naj se do preklica izogibajo območju v okolici parlamenta, in sicer trgu Parliament Square, Whitehallu, mostu Lambeth, Westminstrskemu mostu in delu ulice Victoria Street.

Kakšno naključje, da se je napad zgodil ravno na dan, ko bi se Škotska odločila za referendum za odcepitev od kraljestva, pa še radikalni islam je bil na delu, kakšne so možnosti.. Sožalje družinam žrtev.

— boomchakalaka 2017-03-23 08:23:55

Theresi May, Hollandu, Merklovi se ne more zgoditi, da bi jih terorist povozil , zabodel in podobno. Povprečni človek pa je že prav ogrožen, ko gre samo na sprehod. Politika teh voditeljev je omogočila, da se je terorizem te vrste razpasel v čisto vse pore naših družb. Je skrajni red ,da se ga kot "rakovo jedro" iz družbenega organizma tudi odstrani. To se pa "nežno" ne da. Sploh pa ne, "da se voditelji držijo za rokice" in se spodbujajo z leporečno retoriko, namesto da bi okrepili varnost.(naj si pogledajo kako se je Trump lotil nekaterih vprašanj glede tetorizma, jim bo kmalu jasneje, kje so sami naredili napake, ki bi jih nujno morali popravit.)

— darko zupan 2017-03-23 09:55:43

Potrebno se je vprašat do kje se lahko gre z odprto družbo. Potrebno je ločit islam od radikalnega islama in tle bi morali več narediti muslimani. Ker dejansko grožnje prihajajo iz islama, potrebno je to obsodit. Eni mediji poročajo, da naj bi napadalec obiskoval isto mošejo, kot napadalci iz leta 2005 v Londonu.

Politika mora najti vprašanja na to hitro, v nasprotnem bo voda na mlin nacionalističnim politikom.

EU si ne more dovolit, da smo tako ogroženi.

Problem je tudi v migracijah, EU ne more sprejemat toliko migrantov. Ker ljudje, ki pridejo v EU so šibki in v veliki meri se ne integrirajo, ker so postavljeni na rob, so pa voda na mlin takim ekstremnim skupinam...

Potrebno je iskat vzroke? Multinacionalke in razne plačane "človekoljubne" organizacije, katere želijo šibko EU in želijo več poceni delovne sile, kar pomeni tudi vedno več revnih evropejcev...

— k.u.j.o. 2017-03-23 08:19:46

Ko je koalicija voljnih klala po Iraku (vsi kristjani), tukaj nihče ni imel slabe vesti.

Ko peščica muslimanov dela težave po svetu je to krivda 1,5 milijarde ljudi.

Razumi kdor more.

— uizzi 2017-03-23 08:26:42

Evropejci ne bomo nikoli nehali dokazovati, da ljubezen vedno premaga sovraštvo in da strpnost vedno premaga strah.

Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije
Poklon žrtvam londonskega napada
Masood ni bil na seznamu potencialnih teroristov
Policija: Napad je izvedel britanski državljan
Poteka preiskava napada v Londonu
Izrazi solidarnosti z Londonom po svetu
Preiskava londonskega napada še poteka
Najmanj 5 mrtvih in 40 ranjenih v napadu v Londonu
London pretresel teroristični napad
Napad v središču Londona
Napad z nožem in avtomobilom v Londonu