Tamilci odhajajo s svojih domov. Foto: EPA
Tamilci odhajajo s svojih domov. Foto: EPA
V Londonu so pripadniki tamilske skupnosti protestirali proti spopadom v domovini in zahtevali takojšnjo ustavitev ognja. Foto: EPA

vlada obtožuje, da civiliste uporabljajo kot živi ščit.

Vojska je sporočila, da nadaljuje operacijo proti severu, kjer išče voditelja upornikov, za zdaj pa naj bi zavzela okoli tretjino ozemlja, ki ga še nadzirajo uporniki. Po besedah vojakov so številni civilisti s čolni zbežali na morje, kjer jih je pričakala mornarica in jih odpeljala v vladna zatočišča. Uporniki trdijo, da je vojska v zadnjih spopadih ubila okoli 1.000 civilistov, vojska pa trdi, da je v zadnjih dveh dneh umrlo približno 30 civilistov, od tega 17 v samomorilskem napadu enega izmed upornikov. Po trditvah upornikov je bilo od ponedeljkovega jutra ranjenih še okoli 2.300 civilistov.

Medtem ko uporniki obtožujejo vojsko, da uporablja bežeče civiliste kot živi ščit na minskih poljih, pa ZN in človekoljubne organizacije obtožujejo Tamilske tigre, da so civiliste prisilili, da ostajajo na vojnem območju ali pa jih silijo v boje, vojsko pa obtožujejo bombardiranja območij, kjer so civilisti, poročajo agencije. Oboji, tako vojska kot uporniki, obtožbe zanikajo. Šrilanška vlada je zavrnila pozive mednarodne skupnosti o premirju, rekoč, da ne more dovoliti organizaciji, ki jo je več kot 30 držav označilo za teroristično, da bi imela čas za vnovično oborožitev.

Uporniki se ne bodo predali
V torek se je sicer iztekel 24-urni rok, v katerem so imeli Tamilski tigri čas, da se vdajo ali pa jih čakajo nadaljnji spopadi. Le nekaj ur po izteku so uporniki zatrdili, da se ne bodo nehali bojevati. "Nikoli se ne bomo predali, bojevali se bomo in verjamemo, da bomo s pomočjo tamilskega ljudstva tudi zmagali," je dejal eden izmed vodij upornikov. Teh naj bi bilo po nekaterih podatkih med 300 in 400, po predvidevanjih generala šrilanške vojske pa naj bi bilo v uporniških bunkerjih še okoli 700 ljudi, ki so jih uporniki prisilno oborožili.

Medtem vojska še vedno išče glavnega voditelja upornikov Velupillaia Prabhakarana. "Ne vemo, kje natančno se zadržuje, a sumimo, da se najverjetneje skriva med civilisti in tako prikriva sledi za seboj. Zato moramo biti zelo previdni glede uporabe pravilne taktike, saj želimo zagotoviti, da nihče od civilistov ne bo ranjen," je dejal glavni poveljnik šrilanške vojske Sarath Fonseka. Po njegovih besedah se uporniški general skriva nekje na obalnem pasu, dolgem osem kilometrov in širokem 1,5 kilometra.

Na bojišču je dostop novinarjev prepovedan, zato so informacije dokaj skope, na podlagi propagandne vojne vojske in upornikov pa je težko sklepati, kaj se resnično dogaja.

RK: Razmere so katastrofalne
"Kar vidimo, je silovito bojevanje na zelo majhnem območju, ki je bilo močno obljudeno, a so zdaj civilisti zbežali," je dejal Pierre Krahenbuhl, direktor operacije Rdečega križa. "Razmere so zelo blizu katastrofe. Nenehni spopadi so zahtevali na stotine mrtvih in ranjenih, ki imajo le minimalen dostop do medicinske oskrbe." Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v ponedeljek izrazil veliko zaskrbljenost zaradi morebitnega obsega žrtev. "ZN si močno prizadeva, da bi zagotovil zahtevano humanitarno pomoč, in se bo še naprej zavzemal, da bi zagotovil razmere po mednarodnih standardih." Ob tem je ostro obsodil uporabo težkega orožja v bližini civilistov in poudaril, da mora biti ZN-ovim delavcem omogočen dostop do območja spopadov, da bodo lahko opravljali svoje delo.

26 let trajajoča vojna
Spopadi med oblastmi in uporniki trajajo že od 70. let prejšnjega stoletja, od leta 1983 pa uradno poteka državljanska vojna: uporniki zahtevajo neodvisno državo na severovzhodu države. Od leta 1983, ko so se začeli spopadi, je umrlo že okoli 70.000 ljudi. Tamilske tigre je za teroristično organizacijo razglasilo 32 držav, med njimi tudi ZDA in države EU-ja.

K. T.