Potresi v Avstraliji so redki. Foto: EPA
Potresi v Avstraliji so redki. Foto: EPA

Žarišče enega najmočnejših potresov v Avstraliji do zdaj je bilo na globini deset kilometrov pri podeželskem mestu Mansfield v zvezni državi Viktoriji, okoli 200 kilometrov severovzhodno od drugega največjega avstralskega mesta Melbourne. Sledila sta še močnejša popotresna sunka z magnitudo 4,0 in 3,1. Potres so čutili v tudi v 900 kilometrov oddaljenem Sydneyju.

Avstralski premier Scott Morrison je povedal, da ni poročil o žrtvah ali huje poškodovanih. Prav tako ni poročil o večji škodi na objektih ali infrastrukturi. Po njegovih besedah je tako močan potres skrb vzbujajoč dogodek za prebivalce, saj so potresi v Avstraliji redki.

Ker najbolj poseljeni vzhodni del Avstralije leži na sredini indo-avstralske tektonske plošče, so na tem območju potresi redek pojav. Najhujši potres v državi je bil leta 1989 in je imel magnitudo 5,6, kar je manj od tokratnega tresenja tal. Takrat je umrlo 13 ljudi.

Potres ni ustavil protestnikov

Kljub potresu so se v Melbournu že tretji dan zbrali protestniki, ki nasprotujejo omejitvenim ukrepom zaradi epidemije covida-19. V zadnjih dveh dneh so se protiomejitveni protesti sprevrgli v nasilje, zaradi česar je morala posredovati policija.

Javno življenje v petmilijonskem Melbournu je trenutno ustavljeno zaradi porasta okužb z novim koronavirusom.

Potres ni ustavil protestnikov. Foto: EPA
Potres ni ustavil protestnikov. Foto: EPA