Misija Združenih narodov v Darfurju bi se morala končati v soboto, a je Varnostni svet odločil, da jo bodo podaljšali za eno leto. Foto: EPA
Misija Združenih narodov v Darfurju bi se morala končati v soboto, a je Varnostni svet odločil, da jo bodo podaljšali za eno leto. Foto: EPA

Mandat mirovni misiji Združenih narodov bi se moral končati na zadnji dan julija, a je Varnostni svet v petek izglasoval podaljševanje misije. Ob tem so zahtevali, naj v konflikt vpletene strani takoj prenehajo z vojskovanjem in z napadi na civiliste, pripadnike mirovne misije in človekoljubne delavce.

Odločitev Varnostnega sveta, da podaljša misijo v Darfurju, je temeljila na poročilu generalnega sekretarja organizacije, ki je zapisal, da so se spopadi med uporniškimi skupinami v Darfurju in sudansko vlado v zadnjem času zaostrili. Ban Ki Mun je Varnostnemu svetu tako predlagal, naj podaljšajo mirovno misijo in nadaljujejo delo, ki ga opravljajo zadnja tri leta.

Število žrtev vse višje
Letošnji maj je bil najbolj smrtonosen mesec v Darfurju, odkar so Združeni narodi pred tremi leti tja poslali svoje vojake, nasilni dogodki v zadnjih mesecih pa so že presegli število žrtev v enakem obdobju lani.

Od leta 2003, ko so se v Darfurju začeli spopadi med sudansko vlado in uporniki, je v tej pokrajini umrlo že več kot 300.000 ljudi, več kot dva milijona in pol pa jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Konflikt so zaznamovala številna grozodejstva, med njimi tudi pobijanje civilistov ter posiljevanje žensk in deklic.

Misijo pesti pomanjkanje vojakov
Misija Združenih narodov, poznana po svoji kratici UNAMID, je delo v Darfurju začela leta 2007, ko je prevzela delo mirovne misije Afriške unije. Združeni narodi poročajo, da delo mirovni misiji onemogoča predvsem slabo sodelovanja s sudansko vlado in pomanjkanje vojakov.