Eksplozije so odjeknile, ko so verniki odhajali z molitev. Foto: EPA
Eksplozije so odjeknile, ko so verniki odhajali z molitev. Foto: EPA
Napadi v Iraku

Najhujši napad se je zgodil v četrti Šab na severu iraške prestolnice, kjer je na parkirišču tamkajšnje mošeje, ki velja za priljubljeno zbirališče privržencev šiitskega klerika Moktade al Sadra, eksplodiral avtomobil bomba. Pri tem je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, 35 je bilo ranjenih.

Skoraj v istočasno sta odjeknili še dve eksploziji ob šiitski mošeji blizu mostu Dijala na jugu Bagdada, pri čemer so bili ubiti štirje verniki, sedem je bilo ranjenih. Policisti so v bližini dogodka našli še eno neeksplodirano bombo.

Bomba je eksplodirala tudi v bližini mošeje na vzhodu prestolnice. Usodna je bila za enega človeka, šest pa jih je ranila.

Gates: "Neverjetno izboljšana varnost"
Dokončno število žrtev napadov še ni znano, je pa že zdaj jasno, da je bil ta niz eksplozij eden najbolj krvavih napadov v Bagdadu v zadnjih tednih.

Prav pred enim mesecem so se sicer ameriške sile umaknile iz iraških mest in tako varnost predale v roke domačih sil, še pred nekaj dnevi pa je ameriški obrambni sekretar Robert Gates dejal, da se je varnostni položaj v Iraku v zadnjih treh letih "neverjetno izboljšal".

Napadi v Iraku