Monstanto ima v lasti 36 odstotkov vseh sort paradižnika, 32 odstotkov vseh sort paprike in 49 odstotkov vseh sort cvetače, ki so registrirane v EU-ju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Monstanto ima v lasti 36 odstotkov vseh sort paradižnika, 32 odstotkov vseh sort paprike in 49 odstotkov vseh sort cvetače, ki so registrirane v EU-ju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Monsanto
Izvršni direktor Monsanta Robert T. Fraley je prejel prestižno nagrado za posebne dosežke na področju inovativne tehnologije, saj je s še dvema znanstvenikoma izumil gensko spremenjena semena, ki so odporna proti insektom, boleznim in ekstremnim podnebnim razmeram. Foto: monsanto.com

Medtem ko želi Monsanto patentirati rastline konvencionalne pridelave, torej sadje in zelenjavo, je izvršni direktor podjetja prejel nagrado za gensko spremenjena semena, odporna proti insektom in boleznim.

Spletna svetovna aktivistična državljanska mreža Avaaz opozarja, da želi gigant biotehnološke industrije Monstanto patentirati rastline konvencionalne pridelave, s čimer bi pridelovalce prisilil k plačevanju pravic do uporabe semen, v nasprotnem primeru bi jim grozila tožba.

"Kmetje so več tisoč let izbirali, katera semena bodo posadili, ne da bi jih pri tem skrbelo, ali jih bo kdo tožil zaradi kršenja pravic intelektualne lastnine. Toda zdaj so začela podjetja biti drage pravne bitke, da bi dobila patente za rastline konvencionalne pridelave in prisilila kmete, da jim plačujejo občutno previsoke licenčnine. Monsanto trdi, da želi rastline patentirati zaradi inovativnosti - v resnici pa ustvarjajo monopol nad našo hrano," piše Avaaz.org.

Pri tem opozarja, da so podjetja odkrila pravne luknje v evropski zakonodaji "in zdaj zahtevajo izključno pravico nad običajnimi semeni, zato jih moramo ustaviti, preden ustvarijo nevaren svetovni precedens".

Peticijo podpisalo več kot dva milijona ljudi
Organizacija na svoji spletni strani zbira tudi podpise za peticijo proti omenjenemu ukrepu. V 36 urah jo je podpisalo več kot milijon ljudi, trenutno število presega dva milijona.

Spletna aktivistična skupina še opozarja, da za zaustavitev ameriške kmetijske korporacije Monsanta potrebujejo podporo držav, kot so Nemčija, Francija in Nizozemska, v katerih je močna politična opozicija.

Namreč ko bodo v neki državi res patentirali sadje in zelenjavo, bodo posledično zaradi trgovinskih sporazumov in pogajanj v to prisiljene tudi druge države.

Moč Monsanta - patentirati je hotel DNK prašiča
V vednost, Monstanto ima v lasti 36 odstotkov vseh sort paradižnika, 32 odstotkov vseh sort paprike in 49 odstotkov vseh sort cvetače, ki so registrirane v EU-ju.

Monsanto je med drugim leta 2007 zaradi obširne akcije Greenpeacea odstopil od svoje namere po patentiranju DNK prašiča.

250.000 dolarjev za posebne dosežke
V sredo pa je, zanimivo, izvršni direktor Monsanta Robert T. Fraley s še dvema znanstvenikoma, Belgijcem Marcom van Montagujem in Američanko Mary-Dell Chilton, prejel prestižno svetovno nagrado za hrano (World Food Prize), ki jo podeljuje Svetovna fundacija za hrano, nekateri pa jo izenačujejo s hollywoodsko nagrado oskar.

Nagrado 250.000 evrov so prejeli za razvoj gensko spremenjenih semen, ki so odporna proti insektom, boleznim in ekstremnim podnebnim razmeram.

Vedno več gensko spremenjenih semen
Okoli 420 milijonov gensko spremenjenih semen po vsem svetu uporablja okoli 17,3 milijona pridelovalcev. Med njimi jih je največ 90 odstotkov v državah v razvoju, in sicer na manjših kmetijskih obratih.