Mormoni živijo zelo asketsko. Foto: AP
Mormoni živijo zelo asketsko. Foto: AP

Ob tem bodo ukinjeni tudi restiktivni zakoni, ki so določali, da morajo državljani, če želijo piti alkohol v barih, postati člani zasebnih klubov in plačevati članarino. Kot že rečeno, je Utah znan po svoji konzervativni drži - 60 odstotkov prebivalstva in kar 80 odstotkov članov kongresa zvezne države je članov Mormonske cerkve, ki svojim vernikom prepoveduje alkohol. Preteklih 40 let so zaradi svoje moči brez težav sprejemali zakone, katerih glavni cilj je bil "zaščititi" vernike od alkohola, hkrati pa so ga pod posebnimi pogoji dovolili turistom.

Tako so morali tisti, ki so želeli popiti šilce žganega, izpolniti pristopne listine in plačati članarino v barih oz. zasebnih klubih, kot jih je definiral zakon. Letna članarina je znašala okoli 12 dolarjev.

Sistem zasebnih barov, ki je številne turiste spravljal v nejevoljo, je predvidel tudi, da je bila članarina v hotelskih barih vključena že v samo ceno namestitve, za bare, ki so točili le pivo, pa članarine ni bilo treba plačevati, pod pogojem, da pivo nima več kot 3,2 odstotka alkohola. Močnejše pijače so sicer prodajali le v državnih trgovinah.

Kljub strogemu držanju prepovedi o pitju alkohola pa so tudi številni verski dostojanstveniki podprli liberalizacijo pravil, ki naj bi v prvi vrsti pomagala opešanemu turizmu.