Mahmud Ahmadinedžad in iranski jedrski program jezita Zahod. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad in iranski jedrski program jezita Zahod. Foto: EPA

"Če zavrnejo sporazum in začnejo nove politične igrice, morajo vedeti, da bodo vrata za pogajanja in dogovarjanja zaprta," je dejal v govoru. Iran se je pretekli teden z brazilskim predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo in turškim premierjem Recepom Tajjipom Erdoganom dogovoril o zamenjavi 1.200 kilogramov iranskega nizkoobogatenega urana za 120 kilogramov jedrskega goriva za raziskovalni reaktor v Teheranu. Izmenjava in bogatenje urana naj bi potekala v Turčiji pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA-ja).

Dogovor "premalo in prepozno"
Zahod se je na dogovor odzval z dvomom in nezaupanjem ter ga označil za "premalo in prepozno", dan pozneje pa so ZDA v Varnostnem svetu ZN-a vložile osnutek resolucije o novih sankcijah proti Iranu, ki naj bi bil usklajen med stalnimi članicami VS-ja ZN-a.

Ahmadinedžad kritiziral Medvedjeva
Nove sankcije je podprla tudi Rusija, zato je Ahmadinedžad ostro napadel ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva. Obtožil ga je, da stopa na stran ZDA oziroma da popušča pritisku Washingtona. "Rusija je naša prijateljica, naša soseda, a vprašanje je, ali je še vedno z nami ali sledi drugim ciljem," se je vprašal iranski predsednik.

Rusija sledi svojim interesom
Kremelj se je na obtožbe odzval z besedami, da naj se Ahmadinedžad vzdrži "politične demagogije". Glavni svetovalec ruskega predsednika za zunanjo politiko Sergej Prikhodko je odvrnil, da Rusija ni niti proameriška niti proiranska in da Moskva sledi zgolj svojim nacionalnim interesom. "Nikomur ni še nikoli uspelo ohraniti svoje oblasti s politično demagogijo. Prepričan sem, da je tisočletna zgodovina Irana dokaz za to," je Prikhodko zapisal v izjavi in dodal, da Rusija ne more sprejeti nekonsistentnosti in pomanjkanja transparentnosti pri reševanju pomembnih svetovnih vprašanj. "Vsakršna nepredvidljivost, vsak politični ekstremizem, pomanjkanje transparentnosti ali nekonsistentnost pri sprejemanju odločitev, ki zadevajo celotno svetovno skupnost, so za nas nesprejemljivi," je še zapisal.