Evropske turistične destinacije bodo morale to poletje, kot kaže, preživeti brez Američanov, ki so sicer dobri gostje. Foto: EPA
Evropske turistične destinacije bodo morale to poletje, kot kaže, preživeti brez Američanov, ki so sicer dobri gostje. Foto: EPA

EU je tako po poročanju New York Timesa za še nedoločen čas pripravljen prepovedati vstop ameriškim državljanom, čeprav ti predstavljajo pomemben vir turističnih dohodkov.

Seznam držav, za katere EU meni, da je v njih tveganje še previsoko, je sicer dolg nekaj deset držav, ni pa na njem denimo Kitajske. A Kitajci bodo lahko v Evropo potovali samo, če tudi Kitajska odpre svoje meje evropskim državljanom.

Seznam varnih držav so po mukotrpnih pogajanjih, kako po skoraj štirih mesecih znova odpreti zunanje meje Unije, sestavili visoki diplomati EU-ja v Bruslju. Seznam je v teoriji podprla večina veleposlanikov EU-ja, ne zahteva soglasne podpore, mora pa vseeno biti pred 1. julijem potrjen v prestolnicah držav članic.

Turisti ob Berlinskem zidu. Foto: Reuters
Turisti ob Berlinskem zidu. Foto: Reuters

"Njihove možnosti blizu 0"

Predstavniki Unije so že v torek namignili, da ZDA, v katerih so našteli več okužb in smrti zaradi covida-19 kot v kateri koli drugi državi na svetu, najverjetneje ne bo na končnem seznamu. V ZDA so do zdaj zaznali kar 2,4 milijona potrjenih primerov okužb, umrlo pa je 124.891 ljudi.

Neimenovani diplomat EU-ja je za CNN povedal, da je "izjemno malo verjetno", da bi Američane spustili v Evropo. "Možnosti ZDA so blizu ničle. Z njihovim številom okužb ... še oni sami ne morejo zares verjeti, da bi jih spustili čez mejo."

Države, ki se jim je uspelo uvrstiti na varni seznam, med drugimi tudi Kanada in Avstralija, so presojali po različnih merilih, ki so vključevali tudi njihov delež okužb in verodostojno navajanje statistike covida-19.

Seznam bo EU osveževal vsaka dva tedna, tako, da se bo do konca leta lahko dodajalo tudi države s črnega seznama.