Mediji v Zimbabveju so polni čestitk predsedniku, ki ga slavijo kot konsistentnega, avtentičnega in revolucionarnega voditelja, ki se predaja za dobro države. Foto: EPA
Mediji v Zimbabveju so polni čestitk predsedniku, ki ga slavijo kot konsistentnega, avtentičnega in revolucionarnega voditelja, ki se predaja za dobro države. Foto: EPA
Robert Mugabe
Mugabe je rojstni dan praznoval 21. februarja. Foto: EPA

Zabava dolgoletnega Zimbabvejskega predsednika, najstarejšega voditelja katere koli države na svetu, naj bi stala pol milijona ameriških dolarjev. Mugabejevi privrženci pravijo, da so za praznovanje porabili 300.000 ameriških dolarjev, ki naj bi jih zbrali s pomočjo darovalcev. Na praznovanje je bilo povabljenih okoli 25.000 Mugabejevih privržencev. Petkovemu koncertu je sledilo sobotno kosilo. Kitajska ambasada je predsedniku podarila torto, veliko kot kakšen večji televizor, ki jo je med praznovanjem v mestu Bulawayo na jugu države pomagala razrezati Mugabejeva žena Grace.

"Moramo proslaviti našega voditelja"
"Moramo proslavljati našega voditelja, ki je dopolnil 86 let. Kako veliko ljudi doseže tako starost," je razkošno proslavo utemeljeval Delma Lupepe , eden vodilnih članov Mugabejeve stranke Zimbabvejska afriška narodna zveza - Patriotska fronta (ZANU - PF). Večina od okoli 12,5 milijona Zimbabvejcev se iz dneva v dan prebija z manj kot dolarjem na dan (prag revščine).

Vlada, ki sta jo po spornih predsedniških volitvah oblikovala protikandidata Mugabe in Morgan Tsvangirai, je stabilizirala gospodarstvo po krizi, ki jo številni v Zimbabveju pripisujejo Mugabejevim politikam. Kljub temu je po ocenah humanitarnih organizacij več kot dva milijona Zimbabvejcev odvisnih od pomoči v obliki hrane.

"Prednostne naloge stranke niso v skladu z željami ljudi"
Vladni delavci, ki v povprečju zaslužijo 160 evrov na mesec, so ta mesec stavkali in zahtevali višje plače. "Ta veličastna proslava, ki poteka kljub stavki delavcev, kaže, da vlada ni storila ničesar, da bi spremenila aroganten odnos ZANU-PF-ja, ki vztraja pri kultu osebnosti svojega voditelja, Mugabeja," je dejal John Mukumbe, dolgoletni politični komentator in Mugabejev kritik. "Kaže tudi, da prednostne naloge stranke niso v skladu z željami ljudi," je še dodal.

Mugabe se še ne namerava odpovedati oblasti
Kritiki menijo, da bi moral Mugabe, ki je za svoja leta videti zelo vitalen, oblast prepustiti mlajšemu voditelju. A Mugabe je na strankinem kongresu decembra lani osvojil nov petletni mandat. Na naslednjih volitvah, načrtovanih za leto 2013, bo star že 89 let. Pričakovana življenjska doba v Zimbabveju, ki ga pestita lakota in aids, je po ocenah ZN-a okoli 44 let.