Protesti proti varčevalnim ukrepom Nečasove vlade. Foto: EPA
Protesti proti varčevalnim ukrepom Nečasove vlade. Foto: EPA
Nečas pravi, da ima raje svoj padec kot pa agonijo, ki so ji Čerhi priča zdaj. Foto: EPA
Nečasova vlada ne uživa visoke podpore. Foto: EPA

Tako The Economist v svojem zadnjem članku o na videz brezizhodnem položaju češke politike.

Leta 2010 je vladajoča desnosredinska koalicija Petra Nečasa osvojila 118 "varnih" sedežev v 200-članskem spodnjem domu. Volivci so se veselili obetov, da bo dejanska politika prevladala nad politikantstvom. A zdaj se tudi največji optimisti zavedajo, da so bile to le pobožne želje.

Nečasova prepričljiva večina se je stopila, vladi pa grozi razpad. Njegov kabinet je talec šestih poslancev Nečasove vladajoče Demokratske državljanske stranke (ODS), ki nasprotujejo načrtovanemu dvigu davkov, kot to od njih zahteva EU. Šesterica, ki ima tudi podporo predsednika Vaclava Klausa, je septembra izpodbila zakon, ki je predlagal enoodstotni dvig davka na dodano vrednost.

Prepričan, da mora izpeljati predlagane reforme davčne zakonodaje, da bi zadovoljil Bruselj, se premier ne predaja. Zakon je vrnil v parlament in ga vezal na glasovanje o zaupnici. A šesterica ostaja neomajna. Zavrnili so tudi Nečasov kompromisni predlog o dvigu le nižje stopnje DDV-ja in zvišanju davkov najpremožnejšim šele prihodnje leto.

Postavljen ob zid
Ura tiktaka in premier je postavljen ob zid. Za češki dnevnik je povedal, da ima raje poraz na predčasnih volitvah kot pa vlado v agoniji. Možnosti ni več veliko: ali strani sklenejo nek kompromis, kar je malo verjetno, ali ena izmed njih odneha, ali pa vlada prihodnji teden pade. Če pride do zadnjega, bi to v ospredje ponovno postavilo Klausa, ki kot predsednik izbira novega premierja. Mogoče je nadaljevanje vlade trenutne koalicije z drugim vodjo, popolnoma drug kabinet ali pa predčasne volitve, na katerih pa bi šesterica odpadnikov skoraj gotovo pogorela.

Politični pat neposredno vpliva na rutinsko sprejemanje proračuna ob koncu leta. Nečasov finančni minister, Miroslav Kalousek, je iz parlamenta umaknil svoj osnutek proračuna, ker se je zanašal na sporno davčno reformo. Kalousek ima zdaj čas do 23. novembra, da sestavi nov osnutek proračuna. To pa pomeni, da mora skrčiti proračun za 20-25 milijard kron (okoli 773 milijonov evrov), pri čemer vztraja. A ob tem je potožil, da ni sposoben oblikovati "švedskega sistema za romunski davek". Ogrožene so tudi druge vladne politike, kot sta pokojninska reforma in (izjemno nepriljubljen) dogovor o vrnitvi cerkvenega premoženja.

"Ubijanje konservativne politike"
Zakaj torej vse to? Šesterica trdi, da ne more več gledati Nečasovega ubijanja konservativne politike. Pravijo, da želijo vrniti stranko, ki jo je soustanovil in nekoč vodil Klaus, k njenim "desničarskim koreninam". Le malo jih temu verjame. "Da bi ti možje vrnili ODS k svojim koreninam, je absurdno in smešno," pravi češka politična analitičarka Vladimira Dvořáková.
Šesterico sumijo, da si želi ponovno okrepiti svoj vpliv, ki ga je pod Nečasovo vladavino izgubila. Premier je namreč dva izmed njih že pred časom razrešil z visokih položajev. Odpadniki želijo s hromitvijo položaja premierja odstranili Nečasa z oblasti in ga na prihajajočem strankarskem kongresu zamenjati s svojim zaveznikom.

Vrsta odpadnikov je povezana s češkim zdravstvenim sistemom, kar je pripeljalo do ugibanj, da nameravajo preprečiti preiskavo vprašljivih odločitev v zdravstvu, kar pa šesterica zanika.