Mun Dže In je zmagal z 41-odstotno podporo. Foto: Reuters
Mun Dže In je zmagal z 41-odstotno podporo. Foto: Reuters
Mun Dže In z ženo
Pripravljen je obiskati tudi Pjongjang, je dejal. Na fotografiji z ženo. Foto: Reuters
Mun pripravljen obiskati Pjongjang

Mun je prejel 41 odstotkov od skoraj 33 milijonov glasov. "Naredil bom vse, da vzpostavim mir na Korejskem polotoku," je izjavil in napovedal, da bo še dodatno okrepil zavezništvo z ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če bo treba, bom takoj odpotoval v Washington," je dejal po prisegi. "Odšel bom tudi v Peking in Tokio, pa tudi v Pjongjang, če bodo okoliščine prave."

Napovedal je tudi resne pogovore tako z ZDA kot Kitajsko glede namestitve ameriškega protiraketnega sistema THAAD v Južni Koreji, ki naj bi bil obramba pred morebitnimi raketnimi izstrelki iz Severne Koreje, močno pa mu nasprotuje Kitajska, ker ga vidi kot grožnjo lastnim vojaškim zmogljivostim.

Južnokorejska tiskovna agencija Jonhap poroča, da se bo Mun že danes pogovarjal po telefonu z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom. Kitajski predsednik Ši Džinping je Munu že čestital za zmago na volitvah in poudaril, da je pripravljen sodelovati z njim na podlagi "obojestranskega razumevanja in spoštovanja", je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Kadrovske menjave
Že prvi dan je Mun imenoval več visokih predstavnikov države. Nekdanji novinar in dolgoletni poslanec Li Nak Jon je tako postal novi premier, južnokorejsko obveščevalno službo pa bo vodil Su Hun, ki je po poročanju AFP-ja igral ključno vlogo pri pripravi vrhov obeh Korej leta 2000 in 2007.

Pred prisego se je Mun sešel z vodilnimi poslanci stranke Svoboda Koreja odstavljene predsednice Park Gen Hje. Ti mu očitajo preveliko naklonjenost do Severne Koreje, on pa jih je prosil za sodelovanje.

Po dokaj skromni slovesnosti ob prisegi so ga z limuzino prepeljali po ulicah Seula do Modre hiše, predsedniške palače, pri čemer je stal v limuzini in mahal privržencem.

Mun pripravljen obiskati Pjongjang