Museveni predseduje tretjemu največjemu gospodarstvu v vzhodni Afriki. Foto: EPA
Museveni predseduje tretjemu največjemu gospodarstvu v vzhodni Afriki. Foto: EPA
Uganda
Razočarani nad predvidljivostjo volilnega izida, so volivci raje ostali doma. Foto: EPA

Po četrtini preštetih glasov na petkovih predsedniških volitvah je 67-letni Museveni osvojil 71,5 odstotka glasov, njegov največji tekmec 54-letni Kizza Besigye pa je daleč zadaj s 23 odstotki glasov. Volitve je zaznamovala izredno nizka udeležba, na nekaterih voliščih je bilo le borih 30 odstotkov volivcev. Politični analitiki krivdo za to pripisujejo apatiji volivcev in prepričanosti o nedemokratičnosti volilnega procesa.

"Po vsej državi so prepričani, da so bile volitve prirejene že vnaprej. Nizka udeležba kaže, da se ideja sodelovanja na volitvah zdi nesmiselna za številne ljudi, ki menijo, da je celotna zadeva v prid Museveniju, še preden oddajo svoj glas," je zapisal ugledni ugandski kolumnist Timothy Kalyegira.

Grožnje z zaporom
Besigye je poročal o resnih težavah med volitvami, ki bi lahko po njegovih besedah vodile do množičnih uličnih protestov, če bo svojim volivcem sporočil, da volitve niso bile poštene. Njegova koalicija je poročala o primerih, ko so vojaki pretepali ali slačili privržence opozicije in preganjali opozicijske opazovalce z volišč.

Museveni je dal jasno vedeti, da ne bo dopustil nobenih protestov in napovedal, da se bodo morebitni protestniki znašli na sodiščih in v zaporih. "Upor? Le naj poskusijo, saj čas je za to, in potem bodo videli, kaj pomeni upor," je Museveni prek novinarjev v petek sporočil opoziciji.

Ulice prestolnice Kampala so bile v soboto mirne, pri čemer so vojaki in policisti na stalnih patruljah ter na preži na glavnih križiščih.

Od prijatelja do nasprotnika
Med gverilsko vojno v 80. letih prejšnjega stoletja je bil Besigye osebni zdravnik Musevenija, ki je nato leta 1986 prišel na oblast in se je oklepa še zdaj. Besigye se je Museveniju neuspešno že dvakrat zoperstavil na zadnjih volitvah.

Ker je bila na zadnjih volitvah razlika med Musevenijem in Besigyjem vsakič manjša, so analitiki pričakovali, da bo tokratni boj tesnejši, kot pa se je na koncu izkazalo.