Stopnja nevarnosti zaradi izbruha je najvišja. V Indoneziji je sicer okoli 130 delujočih ognjenikov, več kot v kateri koli drugi državi. Foto: Reuters
Stopnja nevarnosti zaradi izbruha je najvišja. V Indoneziji je sicer okoli 130 delujočih ognjenikov, več kot v kateri koli drugi državi. Foto: Reuters
Evakuacijski center
Evakuirani ljudje so se zatekli v evakuacijske centre. Foto: Reuters

Iz ognjenika uhaja bel dim, na območju pa se tresejo tla, poroča Reuters. Že prejšnji teden je bila stopnja nevarnosti izbruha ognjenika povišana na najvišjo. Od takrat je več deset tisoč vaščanov zapustilo domove pod ognjenikom.

Evakuiranci so nastanjeni v šotorih, šolskih telovadnicah in vladnih poslopjih v sosednjih vaseh. Zalog hrane, vode, zdravil in drugih potrebščin je sicer dovolj, a ljudje se bojijo, da bo dolgo čakanje popolnoma zmotilo njihova življenja.

40-letni kmet je dejal, da se boji, da bo lava uničila njegovo hišo in kmetijo. "Če bo hiša uničena, ne vem, kako bom spet začel. Ne vem, kje bodo spali moji otroci, in zdaj lahko le molim."

Oblasti sporočajo, da je okoli 30.000 glav živine na območju okoli ognjenika, ki je v nevarnosti, trudijo pa se preseliti tudi živali, saj so pomemben vir dohodka za številne prebivalce.

Ognjenik Agung je zadnjič izbruhnil leta 1963. Takrat je umrlo več kot 1.000 ljudi. Starejša ženska, ki je preživela takratni izbruh, je dejala, da so bila navodila za evakucija tokrat izdana precej bolj zgodaj.

Kakšne bodo posledice za turizem?
Bali je znan po svojih plažah in templjih. Lani ga je obiskalo skoraj pet milijonov ljudi, predvsem iz Kitajske, Avstralije in Japonske. Nekateri turisti pa so začeli razmišljati o drugih krajih, potem ko je več držav, tudi Singapur in Avstralija, izdalo opozorila o tveganju zaradi ognjenika.

Oddelek za turizem na Baliju je skušal turiste v četrtek pomiriti in sporočil, da poleti potekajo normalno. Kot so sporočili, je otok varen, razen območja okoli ognjenika. V zadnjih letih so oblaki pepela zaradi izbruhov ognjenika prizadeli turizem na Baliju in v drugih delih Indonezije. Leta 2016 je bilo tako oviranih na stotine domačih in mednarodnih poletov, ko je izbruhnil ognjenik na otoku Lombok blizu Balija.