S skupinskim odstopom so zagrozili tudi Berlusconijevi poslanci, če bo njihov vodja zaradi obsodbe za davčno utajo izključen iz senata. Foto: EPA
S skupinskim odstopom so zagrozili tudi Berlusconijevi poslanci, če bo njihov vodja zaradi obsodbe za davčno utajo izključen iz senata. Foto: EPA
Enrico Letta
Enrico Letta je prepričan, da je treba politično stanje nujno razjasniti v parlamentu. Foto: EPA

Berlusconi je ministrom svoje stranke Ljudstvo svobode (PDL) dejal, naj razmislijo o odstopu v znak protesta proti odločitvi premierja, da zamrzne vsa odločanja do glasovanja o zaupnici v parlamentu.

"Ultimat premierja in njegove Demokratske stranke z njenimi zavezniki je nedopusten in nesprejemljiv," je v svoji izjavi dejal Berlusconi.

Premierju dovolj groženj
Letta je predtem napovedal svoj odstop, če njegova vlada ne bo dobila zaupnice v parlamentu. Za to se je odločil po novih grožnjah poslancev Ljudstva svobode, da bodo odstopili, če bo moral Berlusconi zaradi pravnomočne obsodbe zapustiti senat.

"Nobenega namena nimam, da bi bil še naprej predmet nenehnih groženj," je v petek po seji vlade v sporočilu zapisal Letta.

"Ali gremo naprej in postavimo koristi države in državljanov na prvo mesto ali pa se to konča," je bil odločen. Po besedah ministra za regionalne zadeve Graziana Delria je imel Letta v načrtu, da bi glasovanje o zaupnici predlagal v obeh domovih parlamenta že v ponedeljek ali torek.

Letta se je za glasovanje o zaupnici odločil, potem ko vlada ni prižgala zelene luči glede ukrepov za polnjenje proračuna z zvišanjem davkov, saj so temu nasprotovali v koalicijskem PDL-ju.

Premier je že večkrat pozval k politični stabilnosti, medtem ko se država trudi najti izhod iz najdaljše recesije po drugi svetovni vojni. Z odstopom petih ministrov PDL-ja je vlada nedvomno pred padcem.

Skladno z zakonodajo bi moral biti Berlusconi izključen iz senata
Skladno s protikorupcijskim zakonom iz leta 2012 bi moral biti Berlusconi, potem, ko je vrhovno sodišče potrdilo sodbo zaradi davčne utaje in ga obsodilo na štiriletno zaporno kazen, od tega tri leta pogojno, izključen iz senata.

Protikorupcijski zakon namreč določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo biti v parlamentu in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.

O Berlusconijevi izključitvi bo pristojna senatna komisija odločala prihodnji petek, nato pa mora o tem na plenarnem zasedanju dokončno razpravljati še senat, kar naj bi se zgodilo sredi oktobra.