Martin Gruden je 27. julija padel v bojih za Manbidž, je sporočila kurdska milica YPG. Foto: Twitter
Martin Gruden je 27. julija padel v bojih za Manbidž, je sporočila kurdska milica YPG. Foto: Twitter
YPG/YPJ - vojaške enote sirskih Kurdov
Kurdski YPG/YPJ ima v svojih enotah več sto tujih prostovoljcev, ki se po zgledu španske državljanske vojne organizirajo v internacionalni brigadi, v kateri se je bržkone boril tudi Gruden. Foto: Reuters
Umrl slovenski član kurdske milice YPG
Slovenski borec padel v Siriji

Novico o smrti je prek družbenih omrežij sporočil YPG, ki podatke o padlih borcih iz tujine javno objavi, potem ko o smrti borca obvesti sorodnike. Novico o Grudnovi smrti so objavili skupaj z novico o smrti YPG-jevega britanskega borca Deana Carla Evansa.

MZZ potrdil smrt Slovenca v Siriji
Ministrstvo za zunanje zadeve potrjuje, da je v Siriji umrl slovenski državljan. Svojci so bili o njegovi smrti že obveščeni. Ministrstvo bo v nadaljevanju vzpostavilo stik z lokalnimi oblastmi na območju, kjer se je smrt zgodila, ter skušalo pridobiti več informacij o okoliščinah in možnostih za vrnitev posmrtnih ostankov pokojnika v domovino.

Šlo je za uradno objavo YPG-ja (Ljudskih zaščitnih enot), najpomembnejšo vojno silo na kurdskem severu Sirije oz. Rojavi (Zahodnem Kurdistanu), kot jo imenujejo Kurdi. Medtem je smrt 22-letnega Evansa za britanske medije takoj že potrdil njegov oče.

Rojen v Ljubljani, umrl v Manbidžu
Grudnovo sirsko "partizansko" ime je bilo Rodî Çekdar, v boju za mesto Manbidž pa je padel 27. julija. YPG, ki je prek svojih komunikacijskih kanalov sporočil osebne podatke padlih mučenikov, navaja, da se je Martin Gruden rodil v Ljubljani, ob tem pa so v potrditev identifikacije navedli tudi še nekaj drugih osebnih podatkov. Za kurdsko agencijo ANHA so pri YPG zapisali, da "bodo do zadnje kaplje krvi borili boj, za katerega sta življenja žrtvovala tovariša Gruden in Evans," ob tem pa so izrazili sožalje družinam.

Gruden ni bil edini slovenski borec YPG-ja
V Odmevih je pri Igorju E. Bergantu po telefonu gostoval novinar Mutlu Civiroglu, novinar Voice of America in poznavalec kurdskih vojaških skupin, zlasti YPG-ja. V pogovoru za TV Slovenija (videonovica desno) je Civiroglu povedal nekaj podrobnosti o Martinu Grudnu, ki so mu jih izdali njegovi viri iz milice sirskih Kurdov.
Slovenski borec proti Daešu je umrl v sreditih bojih v središču mesta Manbidž. YPG-ju naj bi se pridružil na začetku leta, predtem pa se je dlje časa mudil v iraškem Kurdistanu kot član nevladne organizacije. Po besedah kurdskega novinarja, ki zdaj domuje v Washingtonu, se v vrstah YPG-ja proti Daešu bori še nekaj Slovencev.


Hudi boji za obkoljeno trdnjavo IS-a
Sirske demokratske sile
, katerih glavnino predstavlja YPG, so 31. maja sprožile obsežno ofenzivo prek reke Evfrat. Pod okriljem letal ZDA in koalicije proti IS-ju so kurdske sile hitro obkolile mesto Manbidž na severu pokrajine Alep. Mesto z več kot sto tisoč prebivalci je obkoljeno že od 4. junija, SDF pa počasi osvaja četrt za četrtjo, po lastnih trditvah nadzorujejo že okoli 80 odstotkov mesta. V Manbidžu se je tako imenovani Daeš močno utrdil, hkrati pa nima možnosti za beg iz mesta, ki bil ena izmed utrdb samooklicanega kalifata. V bojih za Manbidž je do zdaj umrlo osem tujih prostovoljcev.

Kljub povezavam s PKK zavezniki z ZDA
YPG s svojim učinkovitim bojem ni sklenil samo zavezništva z ZDA in zahodnimi silami, temveč pod svoje okrilje privablja tudi prostovoljce z vsega sveta. Zdaj se je potrdilo, da se v vrstah sirskih Kurdov borijo tudi Slovenci. YPG je vojaška veja stranke PYD, ki je sestrska stranka v Turčiji prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK). V skladu s strankinim prepričanjem vse svoje padle tovariše - tako kurdske kot tuje - po smrti razglaša za mučenike in tako ohranja spomin na žrtve.

Kaj je YPG in za koga se bori v Siriji?
Sirska vojna ima četrto stran - Kurde. Pod vodstvom sirske veje PKK-ja Demokratične unije (PYD) izvajajo hkrati socialno revolucijo (princip demokratičnega konfederalizma, komunizem in marksizem so opustili že v 90. letih). Pod oznako YPG/YPJ (Ljudske zaščitne enote) kot glavni del Sirskih demokratičnih sil se uspešno bojujejo zlasti proti Islamski državi (Daeš).
Ustanovljeni so trije avtonomni kantoni, Kobane in Cizire sta združena na severovzhodu države, Afrin na severu pa je delno onemogočen. Z zavzetjem Manbidža bi se približali velikemu cilju, da bi ob meji s Turčijo ozemeljsko povezali vse tri kantone. Hkrati nadzorujejo tudi ključno četrt Šejk Maskud v Alepu. S provladnimi Asadovimi silami Kurdi vzdržujejo nelagodno premirje.

Umrl slovenski član kurdske milice YPG
Slovenski borec padel v Siriji