Nemčija, Avstrija, Češka, Slovaška in Slovenija zaradi begunske krize izvajajo nadzor na notranjih meja šengenskega prostora, pri čemer so po oceni Evropske komisije vse države pravilno sprožile postopke za izreden varnostni ukrep. Foto: Reuters
Nemčija, Avstrija, Češka, Slovaška in Slovenija zaradi begunske krize izvajajo nadzor na notranjih meja šengenskega prostora, pri čemer so po oceni Evropske komisije vse države pravilno sprožile postopke za izreden varnostni ukrep. Foto: Reuters
Horgoš, madžarsko-srbska meja
Pogled na zabarikadirano mejo med Srbijo in Madžarsko pri vasi Horgoš. Reka prebežnikov se je zato preusmerila proti Hrvaški. Foto: Reuters
Policijski nadzor na meji z Madžarsko
Prebežniki prihajajo na Hrvaško

Na Gradiščanskem Avstrijci izvajajo mejni nadzor na 7 mejnih prehodih, na Štajerskem na treh, na Koroškem pa na dveh. Kot poroča agencija APA, je na avstrijskem Štajerskem nadzor na meji uveden na mejnih prehodih Mureck/Trate, Sicheldorf/Gederovci in Bad Radkersburg/Gornja Radgona, na avstrijskem Koroškem pa avstrijski organi nadzor izvajajo na karavanškem in ljubeljskem predoru.

Hkrati je avstrijska vojska na mejnih prehodih Spilfeld/Špilje in Sicheldorf/Gederovci namestila svojo četo. Gre za nekaj več kot 150 vojakov s 50 vozili, ki bodo avstrijski policiji pomagali pri nadzoru mejnih prehodov.

Munova kritika užalila Madžare
Madžarska vztraja pri pravilnosti odločitve o gradnji protiprebežniške ograje na meji s Srbijo, s katero so ustavili pritok beguncev in prebežnikov. Načrtujejo že nove ograje s sosedami.

Po spopadih, ki so v sredo izbruhnili med madžarsko policijo in prebežniki, ki so hoteli prestopiti srbsko-madžarsko, so se znova združile družine, ki so se v prerivanju ločile. Predsednik Združenih narodov (ZN) Ban Ki Mun je "šokiran" nad odločitvijo madžarske policije, ki je prebežnike ustavila s solzivcem in vodnimi topovi. Takšno obravnavanje prosilcev za zatočišče je "nesprejemljivo", je še dejal po poročanju BBC-ja.

Madžarska, ki meni, da je skupna evropska azilna politika padla, se je na njegovo izjavo odzvala, da so "nekateri mednarodni odzivi na spopade na srbsko-madžarski meji bizarni in šokantni". "Tisti, ki stopijo na stran ljudi, ki so s kamenjem obmetavali policiste, le spodbujajo nasilje," se je glasilo sporočilo madžarskega zunanjega ministrstva.

Ranjenih 20 policistov, aretirali 29 prebežnikov
Prebežniki na srbski strani meje so v sredo zahtevali, da se jim dovoli vstop na Madžarsko. Nekateri so splezali na streho brezcarinske trgovine in od tam s kamni obmetavali madžarske policiste. Na prizorišče so prispela tudi srbska reševalna vozila. Ranjenih je bilo 20 madžarskih policistov, dva otroka so prepeljali v bolnišnico, saj sta se poškodovala, ko naj bi ju vrgli prek varnostne ograje. Madžarske varnostne sile so aretirale 29 ljudi.

Gradnja ograj na meji z Romunijo in Hrvaško
Madžarska, ki je končala postavljanje 175 kilometrov dolge ograje na meji s Srbijo, bo začela ograjo graditi tudi na meji s Hrvaško. Madžarski premier Viktor Orban je za avstrijski časopis Die Presse potrdil, da bodo ograjo postavili tudi na meji z Romunijo. Na mejnem prehodu Röszke je razporejenih več sto pripadnikov madžarskih protiizgrednih in protiterorističnih enot z oklepniki.

"Tihotapci so tisti, ki določajo poti, ne ljudje. Cilj je jasen: Nemčija ali Skandinavija. Avstrija včasih igra vlogo na zemljevidu Afganistancev. Očitno je, da pot zdaj ne poteka več prek madžarsko-srbske meje. Šli bodo drugje. Zato smo se odločili, da ograjo zgradimo tudi na meji z Romunijo. Ograjo bomo postavili tudi na določenih delih hrvaške meje. Danes sem govoril z madžarskim notranjim ministrom. Imamo že načrte," je povedal Orban, ki nasprotuje obveznim kvotam za prerazporeditev prebežnikov po državah EU-ja. V sredo je tako na Madžarsko prišlo le 277 prebežnikov.

Nemčija: odstop vodje urada za prebežnika
Medtem je v Nemčiji odstopil predsednik nemškega Zveznega urada za migracije in begunce, ki je bil pretekle dni deležen kritik, da Nemčija ni bila pripravljena na sprejem tako velikega števila ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: EU mrzlično išče odgovor na begunsko krizo, do takrat veljajo stara pravila.

Policijski nadzor na meji z Madžarsko
Prebežniki prihajajo na Hrvaško