Vozniki podjetja Uber so velika konkurenca klasičnim taksistom. Foto: Reuters
Vozniki podjetja Uber so velika konkurenca klasičnim taksistom. Foto: Reuters
Uber
Protesti proti Uberju v New Yorku. Foto: Reuters

"Skrb vzbujajoče je, da so se zgolj v treh tednih zgodili štirje resni fizični napadi na voznike. Izvedeni so bili s hladnim orožjem, kot so teleskopske palice, kamenje in kovanci, ter jim na ta način zadali telesne poškodbe in materialno škodo," so pri Uberju zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, so bili v vseh štirih primerih napadov v vozilih tudi uporabniki Uberjevih storitev, kar pomeni, da so bili ogroženi tudi potniki.

Generalni direktor Uberja za jugovzhodno Evropo Davor Tremec je dejal, da obsojajo vsako obliko nasilja in da so morali zaradi varnosti svojih voznikov zaposliti varnostnike, ki jim bodo na voljo 24 ur dnevno. Pri razkrivanju okoliščin napadov sodelujejo tudi s hrvaško policijo.

Voznika napadli s palico, taksisti so mu še grozili
Uber je sicer opisal primere napadov. Enega izmed njihovih voznikov so napadli s palico in ga lažje poškodovali, taksisti, prisotni na kraju dogodka, to je na postajališču sredi Zagreba, pa so napadenemu vozniku verbalno grozili. Spet drugemu vozniku so metali kovance po avtomobilu, ko je izstopil iz njega, pa sta se začela prerivanje in dodatno uničevanje vozila s pestmi. V enem izmed primerov pa so štirje taksisti s svojimi vozili ovirali voznika Uberja, medtem ko je imel ta v vozilu potnika.

Obrtna zbornica vložila tožbo proti Uberju
Hrvaška obrtna zbornica je medtem pred kratkim v imenu taksističnih prevoznikov zaradi spodbujanja "nezakonitega prevoza potnikov" vložila tožbo zoper podjetje Uber Croatia. Od pristojnega sodišča zahtevajo, naj prepove tudi "nedovoljeno oglaševanje Uberjevih storitev". Kot so v zbornici pojasnili za hrvaške medije, Uber oglašuje nezakonit prevoz potnikov, saj ponuja taksistični prevoz, pri čemer zanj nima ustreznih dovoljenj in zato predstavlja nelojalno konkurenco preostalim taksistom.

Hrvaški taksisti so že izrazili pripravljenost na proteste proti Uberju. Med drugim so zagrozili tudi s primerom njihovih francoskih kolegov, ki so leta 2015 organizirali nasilne demonstracije, po katerih so francoske oblasti prepovedale delovanje voznikov Uberja, ki niso imeli ustreznih dovoljenj.

Uber ima nasprotnike tudi v Sloveniji
Na Hrvaškem sicer pripravljajo spremembe zakona o prevozu v cestnem prometu, ki naj bi bile po informacijah zagrebških taksistov naklonjene legalizaciji Uberja. Taksisti sicer poudarjajo, da ne nasprotujejo poslovanju Uberja, a zahtevajo enake pogoje za vse, ki se ukvarjajo s taksističnim prevozom. Uber ima nasprotnike tudi v Sloveniji. Nekateri sindikati so opozorili, da predstavlja eno tistih podjetij, ki "ustvarja dobiček na podlagi degradacije standardov" dela in "prekarizacije ter espejizacije dela".