Volitve na Haitiju je še skoraj vedno zaznamovalo nasilje. Varnost je zato poostrena. Foto: EPA
Volitve na Haitiju je še skoraj vedno zaznamovalo nasilje. Varnost je zato poostrena. Foto: EPA

Okoli 4,7 milijona haitijskih volivcev danes voli novega predsednika države, 99 poslancev spodnjega doma parlamenta in 11 od 30 senatorjev.
Volitve potekajo v času, ko si država še zdaleč ni opomogla od katastrofalnega potresa 12. januarja, nestabilnost pa povečujejo nemiri zaradi izbruha kolere.

Ena izmed najrevnejših držav na svetu je obenem "bogata" s predsedniškimi kandidati, saj je na uradnem seznamu po izpolnitvi pogojev državne volilne komisije 19 imen, medtem ko se sedanji predsednik v skladu z zakonodajo ne more potegovati za tretji mandat. Tudi za senatne volitve je kandidatov več kot 100, prav tako za spodnji dom parlamenta.

Volitve skoraj vedno nasilne
Posebni odposlanec ZN-a za Haiti Edmond Mulet je pred kratkim v New Yorku spomnil, da so bile volitve na Haitiju skoraj vedno nasilne. Tokratne pa naj bi bile po njegovih besedah veliko boljše kot prejšnje glede varnosti, organizacije in stopnje nasilja.

Izrazitih favoritov za zmago na predsedniških volitvah ni, potem ko je volilna komisija s seznama izločila glasbenika Wyclefa Jeana, ker ni izpolnjeval pogojev glede bivanja, njegovi podporniki pa so prepričani, da je izločen zaradi strahu skorumpirane elite pred resnimi spremembami.