Na zasedanju neuvrščenih je govoril tudi generalni sekretar Kofi Annan. Foto: EPA
Na zasedanju neuvrščenih je govoril tudi generalni sekretar Kofi Annan. Foto: EPA
Aleksander Lukašenko
Vrha se udeležuje tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki na Zahodu ne uživa veliko spoštovanja. Foto: EPA

V sklepni deklaraciji naj bi bil tudi poziv ZN-u k reformi, ki bi v svetovni organizaciji dal večjo težo revnim državam, in izraz nasprotovanja vmešavanju ZDA. Obsodili naj bi tudi izraelsko politiko do Palestincev in ofenzivo v Libanonu. Ob robu vrha sta se srečala indijski premier Manmohan Singh in pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, ki sta se dogovorila o obnovitvi mirovnih pogovorov. Na vrhu sodelujejo voditelji 55 držav in delegacije iz 118 držav, kolikor članic ima gibanje.

Severna Koreja kritična do ZDA
Predsednik severnokorejskega parlamenta Kim Jongnam je na vrhu ZDA obtožil, da skušajo veliko držav prikrajšati za sicer njihovo legitimno pravico do miroljubnih jedrskih aktivnosti. Dodal je, da Washington pogosto zlorablja tudi vprašanje človekovih pravic za vmešavanje v notranje zadeve drugih držav.

Mesić Kubi svetuje tržno gospodarstvo
Na vrhu je sodeloval tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je dejal, da je Kuba napredovala v izobraževanju in zdravstvu, manjka pa ji tržno gospodarstvo, ki bi ji omogočilo hitrejši razvoj. No, ne moremo vse meriti z evropskimi merili, je še dodal Mesić, poroča Hrvaška radiotelevizija. Tako kot slovenija tudi Hrvaška na vrhu sodeluje kot opazovalka, Ljubljano pa zastopa predstavnik zunanjega ministrstva Mitja Drobnič.

Zapleti predsednika Madagaskarja
Predsednik Madagaskarja Marc Ravalomanana je moral na zasedanje odpotovati z redno letalsko linijo, saj je neki vojak na letališču zaradi zmešnjave streljal na predsedniško letalo. Po besedah tiskovnega predstavnika vlade je vojak mislil, da se mu nekdo približuje, zato je v tej smeri izstrelil rafal in 13 nabojev je zadelo predsedniško letalo. Po incidentu je vojak skušal storiti samomor, vendar mu ni uspleo.