Prebežniki se na morje pogosto podajo v gumijastih čolnih, ki niso primerni za tako pot. Foto: EPA
Prebežniki se na morje pogosto podajo v gumijastih čolnih, ki niso primerni za tako pot. Foto: EPA

Skupina prebežnikov se je poskušala iz Turčije prebiti do Grčije in od tam naprej proti zahodnim članicam Evropske unije, ob tem pa je njihovo plovilo pri Samosu zadelo čeri in se potopilo le okoli 20 metrov od kopnega. Reševalci so najprej našli truplo ženske, nato pa so potapljači v razbitinah ladje odkrili še deset trupel. Kasneje je ladja, ki deluje v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex, blizu otoka Farmakonisi pri Samosu, našla še dve trupli. Med smrtnimi žrtvami je šest otrok.

Že v soboto zvečer se je podobna tragedija zgodila na poti prebežnikov proti grškemu otoku Lezbos, ko so se v slabem vremenu prevrnile tri ladje, umrli pa so štirje ljudje, med njimi trije otroci. Več kot 150 prebežnikov, večinoma iz Afganistana, je rešila turška obalna straža in posadka tovorne ladje, ki je bila v bližini. Pet rešenih otrok je v smrtni nevarnosti.

Kljub poslabšanju vremena številni prebežniki še vedno poskušajo prečkati Egejsko morje, da bi dosegli grške otoke. Število nesreč in smrti tako v zadnjem času stalno narašča. Samo od ponedeljka je tako umrlo več kot 60 ljudi, med njimi najmanj 28 otrok.

Letos je samo v Grčijo prispelo skoraj 580.000 prebežnikov, ki so se večinoma po balkanski poti, ki vodi prek Makedonije in Srbije, odpravili naprej proti državam EU-ja, večinoma v Nemčijo in Švedsko.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.