Mati ubitega 14-letnega Mohameda Ajouba kaže njegovo fotografijo. Foto: Reuters
Mati ubitega 14-letnega Mohameda Ajouba kaže njegovo fotografijo. Foto: Reuters
Fadi Al Bataš
Svojci so na družinsko hišo v Gazi namestili plakat v Maleziji umorjenega palestinskega inženirja Fadija Al Bataša. Foto: Reuters

Izraelska vojska (IDF) še naprej trdi, da vojaki streljajo le ob ogroženosti vojakov ali zaradi zaščite mejne ograje. Pred tokratnimi protesti so nad Gazo spustili letake, na katerih je po poročanju Independenta pisalo "Hamas vas izkorišča za izvajanje terorističnih napadov. IDF je pripravljen na vse možnosti. Ne približujte se ograji.".

Protestniki so tokrat uporabili katapulte in frače, s katerimi so kamenjali izraelske vojake na drugi strani ograje. Ti so odgovorili s strelnim orožjem, po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva je poškodbe dobilo 156 ljudi. Med njimi so po poročanju Al Džazire tudi štirje novinarji.

Več sto Palestincev naj bi se tudi spopadlo z varnostnimi silami. Po poročanju Reutersa je bila sicer udeležba na tokratnih protestih nekoliko manjša kot na predhodnih treh.

"Palestinci so se na tokratnih protestih pomaknili 300 metrov bližje k izraelski meji, kot so bili prejšnji teden," je za Al Džaziro poročal dopisnik Bernard Smith in dodal, da Palestinci načrtujejo, da bodo na zadnjih protestih sredi maja čisto pri izraelski meji, kar bi simbolno ponazorilo vračanje na zasedena ozemlja. "Prav tega se Izrael najbolj boji. Palestincev ne želijo nikjer v bližini meje," pojasnjuje Smith.

Šest tednov protestov za vrnitev na domove
Protestniki na šestih tednih protestov med koncem marca in sredino maja zahtevajo pravico do vrnitve palestinskih beguncev na svoje domove oziroma domove svojih prednikov v današnjem Izraelu.

Najbolj množični protesti so pričakovani za sredino maja, ko Palestinci zaznamujejo nakbo oz. katastrofo, ki jo zanje predstavlja oblikovanje izraelske države in ko naj bi ZDA kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti in palestinskih oblasti svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva preselile v Jeruzalem.

Od 30. marca, ko so se na meji med Gazo in Izraelom začeli protesti Palestincev, so izraelski vojaki po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubili 38 Palestincev, več kot 4.000 so jih ranili.

Mansur ZN poziva k preiskavi
Zaradi novih smrtnih žrtev je palestinski veleposlanik pri Združenih narodih Rijad Mansur Varnostni svet ZN-a pozval, naj ustanovi posebno komisijo za preučevanje "izraelskih zločinov" v Gazi. "Izraelske okupacijske sile se ne obvladujejo, ne poslušajo nikogar in nadaljujejo pokol," je Mansur dejal novinarjem v New Yorku.

Umor Palestinca v Maleziji
Medtem sta v Kuala Lumpurju v Maleziji dva ostrostrelca med predavanjem ubila palestinskega predavatelja, inženirja Fadija Al Bataša. Malezijska policija je sporočila, da sta dva moška na motorjih v 35-letnika izstrelila 10 nabojev.

Namestnik malezijskega premierja Ahmad Zahid Hamidi je dejal, da sta po dosedanjih izsledkih strelca Evropejca, povezana s tujimi obveščevalnimi službami. Tako Hamidi kot palestinski veleposlanik v Maleziji Anvar Al Agha nista želeli komentirati trditev, da je bil umorjeni Palestinec pripadnik Hamasa.