Severni medvedi so v Rusiji zaščiteni, zato je odstrel prepovedan. Foto: EPA
Severni medvedi so v Rusiji zaščiteni, zato je odstrel prepovedan. Foto: EPA

Medvedi se zbirajo v bližini naselbin, opazili pa so tudi primere, ko so vstopili v stanovanjska poslopja in celo napadli ljudi.

Medvedi so se decembra začeli zbirati v bližini naselbin na arhipelagu v ruski regiji Arhangelsk, kjer živi okoli 3.000 ljudi.

V bližini naselbine Belušja Guba, upravnega središča Nove Zemlje, so jih opazili najmanj 52.

Od šest do deset medvedov se stalno zadržuje na območju naselbine, bili pa so tudi primeri, ko so vstopili v stanovanjska poslopja in urade ter celo napadli ljudi.

Zaradi invazije severnih medvedov na naseljeno območje so se regionalne oblasti odločile uvesti izredne razmere.

"Ljudje so prestrašeni. Bojijo se zapustiti domove in njihov vsakdan je moten. Starši se bojijo pustiti otroke v šolo ali vrtec," so v sporočilu za javnost zapisale tamkajšnje oblasti.

Odstrel zavrnili

V bližini vrtcev so namestili dodatne zaščitne ograje, ljudi pa vozijo na delo s posebnimi vozili.

Na rusko otočje so že poslali skupino izvedencev z nalogo preprečiti, da bi medvedi napadli ljudi. Toda ruski okoljski varuh je zavrnil izdajo dovoljenja za odstrel severnih medvedov, ki so ogrožena vrsta, zato jih bodo izvedenci zgolj uspavali in prepeljali proč.

Medvedi so se zaradi tajanja arktičnega ledu v iskanju hrane preselili južneje, s tem pa bližje obljudenim območjem.

Leta 2016 je zaradi obleganja severnih medvedov pet ruskih znanstvenikov za dva tedna obtičalo v odročni vremenski postaji na otoku Torojnoj, vzhodno od Nove Zemlje.