Dubrovnik je gostil sedmi Croatia Summit. Foto: BoBo
Dubrovnik je gostil sedmi Croatia Summit. Foto: BoBo
Hashim Thaci
Thaci je do zdaj zavrnil vse obtožbe glede trgovine z organi. Foto: EPA
Boris Tadić
Tadić je maja izgubil predsedniške volitve. Foto: EPA

V soboto je ob robu mednarodne konference Croatia Summit v Dubrovniku prišlo do rokovanja med nekdanjim srbskim predsednikom in kosovskim premierjem. Tadić in Thaci se nista pogovarjala, a že naključen stisk je bil dovolj, da je dogodek pomenil prvo novico s konference.

Tadić je v Dubrovnik prišel povsem nepričakovano, saj se konference v prejšnjih letih kot srbski predsednik ni udeleževal zaradi sodelovanja predstavnikov Kosova. Sam stisku rok ni posvetil večjega pomena in ob tem spomnil, da sta se s Thacijem že večkrat srečala med pogajanji o statusu Kosova.

Thaci osumljen trgovanja z organi
A tako na srbski kot na kosovski strani je bilo rokovanje sprejeto z negodovanjem in kritikami. Mandatar za sestavo nove srbske vlade Ivica Dačić je dejal, da ima sicer vsak pravico zasebno ali kot vodja stranke delovati na svoj način, vendar pa se zavzema, da je delovanje vsakega posameznika konsistentno.

"Jaz sem osebno večkrat zavrnil sodelovanje na srečanjih, na katerih so bili navzoči predstavniki tako imenovanih oblasti na Kosovu. Zato mislim, da se stranke ne bi smele obnašati različno, kadar so na oblasti in kadar so v opoziciji. Treba bi bilo jasno opredeliti, kakšna je naša državna politika," je bil kritičen vodja socialistov.

"Mislim, da na tak način ničesar ne pridobimo, s tem samo dajemo legitimnost Hashimu Thaciju, upoštevajoč, da proti njemu obstaja sum vpletenosti v trgovino s človeškimi organi na Kosovu," je še dejal Dačić, ki sicer Tadiću njegove odločitve ne zameri, je pa njegovo Demokratsko stranko pozval, naj se izreče, kakšna je njihova politika.

Po mnenju stranke Nova Srbija je sodelovanje Tadića na konferenci za državo nevarno in je v nasprotju z ustavo, da jo na mednarodnih srečanjih namesto predstavnika državnih institucij predstavlja "predsednik stranke, ki se očitno še vedno ni pomirila z voljo državljanov Srbije".

"Za Kosovo škodljivo srečanje"
Kritični so bili tudi na kosovski strani, kjer so v opozicijski Demokratski zvezi Kosova izrazili prepričanje, da je obveza kosovskega premierja, da na podlagi ustavnih pooblastil predstavlja Kosovo v tujini, ampak samo in zgolj kot njegov premier.

"Če se srečuje z uradniki, ki ga ne priznavajo kot premierja države Kosovo, to predstavlja kršitev ustave," je dejal poslanec stranke Arben Gashi.

Kosovska opozicijska stranka Samoopredelitev meni, da je srečanje škodljivo za Kosovo, saj po njihovem mnenju srečanje nakazuje, da se je aktualna kosovska oblast s Srbijo pripravljena pogajati o prihodnosti severa Kosova.

Bolj spravljivi so bili v opozicijski Zvezi za prihodnost Kosova, kjer menijo, da je šlo zgolj za stisk roke brez političnih učinkov.